Torcik z agrestową pianką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo apetyczne ciasto biszkoptowe z pianką agrestową.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    3/4 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki oleju
    1/3 łyżki octu
    1/3 łyżki proszku do pieczenia
    Pianka:
    2 op galaretki agrestowej
    2 łyżeczki żelatyny
    1 op śnieżki
    200 ml mleka (niepełna szklanka)
    Polewa:
    1 łyżka margaryny
    1,5 łyżki wody
    1,5 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    zielone wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Torcik z agrestową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upiec biszkopt. 1. Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Masę wylać na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Upieczony biszkopt przekroić 2. Piec 25-30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu upieczony biszkopt przekroić na pół.
  • Przygotowujemy piankę. 3. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Śnieżkę ubić na sztywno z mlekiem. Nadal ubijając dodawać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Z podanych składników ugotować w garnuszku polewę. Gęstą polewą polać przygotowane ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z agrestową nutą

To może cię zainteresować