Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”

  • wyświetlono: 672 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepszy czekoladowy torcik z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie.

IMG_20190918_121058
  • 10 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Tortownica o wym 23 cm

Ciasto:
6 jajek
12 dag mąki tortowej
15 dag cukru
5 dag masła
2 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki nalewki wiśniowej

Krem kokosowy:
1 szklanka śmietany kremówki 36%
1 szklanka śmietanki kokosowej
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mascarpone

Dodatkowo:
½ szklanki konfitury wiśniowej
8-10 pralinek rafaello

Polewa czekoladowa:
10 dag masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić do płynnej konsystencji. Wystudzić.


    Jajka wbić do miski wsypać cukier i mikserem ubić na gęstą, puszystą pianę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wmieszać tak aby nie utracić konsystencji piany, na sam koniec dodać ostudzone płynne masło, wymieszać.

    Masę wylać do wyłożonej pergaminem (samo dno) tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika.
  • 2. Masa:
    Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
    Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji)
    Poncz:
    Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać.

    Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, torcik przykryć trzecim blatem ,włożyć do lodówki.
  • 3. Przygotować polewę:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

    Gotową polewę rozprowadzić na torciku, gdy zastygnie udekorować pozostałym kremem i powciskać kokosowe pralinki, schłodzić solidnie w lodówce. Podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimatortywiosnaurodzinowejesieńświątecznedla gościPoczęstunektort kakaowyśmietanka kokosowatort kokosowytort z czekoladątort wuzetkawypieki na słodkotort z kremem kokosowym

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wuzetka z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto wuzetka z borówkami

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem...

Wuzetka z konfiturą wiśniową

Dodane przez: ankad21

Wuzetka z konfiturą wiśniową

Pyszne czekoladowe ciasto z delikatną...

Wuzetka

Dodane przez: Kasia_S

Wuzetka

to ciasto zasmakuje każdemu

Wuzetka

Dodane przez: kada

Wuzetka z nalewką truskawkową

Klasyczna wuzetka posmarowana konfiturą...

Ciasto z bezą kokosową i wiśnią

Dodane przez: juchab

Ciasto z bezą kokosową i wiśnią

Eleganckie i smaczne ciasto z bogatym...

Tort W-Z

Dodane przez: BABECZKA 35

Wuzetka z kremem serowym

Ten torcik wyszedł mi idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE