Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Najlepszy czekoladowy torcik z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o wym 23 cm

    Ciasto:
    6 jajek
    12 dag mąki tortowej
    15 dag cukru
    5 dag masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:
    ½ szklanki nalewki wiśniowej

    Krem kokosowy:
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    1 szklanka śmietanki kokosowej
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki mascarpone

    Dodatkowo:
    ½ szklanki konfitury wiśniowej
    8-10 pralinek rafaello

    Polewa czekoladowa:
    10 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik „wuzetka kokosowa z wiśniami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić do płynnej konsystencji. Wystudzić.


    Jajka wbić do miski wsypać cukier i mikserem ubić na gęstą, puszystą pianę. Mąkę tortową wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wmieszać tak aby nie utracić konsystencji piany, na sam koniec dodać ostudzone płynne masło, wymieszać.

    Masę wylać do wyłożonej pergaminem (samo dno) tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut-do suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika.
  • 2. Masa:
    Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
    Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji)
    Poncz:
    Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać.

    Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, torcik przykryć trzecim blatem ,włożyć do lodówki.
  • 3. Przygotować polewę:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

    Gotową polewę rozprowadzić na torciku, gdy zastygnie udekorować pozostałym kremem i powciskać kokosowe pralinki, schłodzić solidnie w lodówce. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować