TORCIK WIŚNIOWO-ŚMIETANOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SMACZNY TORCIK,LEKKO KWAŚNY PRZEŁAMANY SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    *8 jajek
    * 1/2 szkl.cukru
    *8 łyżek mąki przennej
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MUS WIŚNIOWY:
    * 500g.wiśni bez pestek
    * sok z połowy cytryny
    * galaretka wiśniowa
    KREM ŚMIETANOWY:
    *ok 300ml.śmietanki 36%

Torcik wiśniowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Oddzielamy białka od żółtek i miksujemy na sztywną pianę.
    Nastepnie dodajemy cukier i żółtka jeszcze chwilę miksujemy do
    połączenia składników
    2.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    3.Nagrzewamy piekarnik do 170C i pieczemy biszkopt ok 30-35min.
    Tortownica( wymiary:28 cm)
    1.Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia.
    2 Następnie wiśnie lekko podsmażamy,i wsypujemy
    galaretkę wisniową,wyciskamy sok z cytryny.-odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
  • TORCIK WIŚNIOWO-ŚMIETANOWY 2. 1.Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym (jeśli lubimy bardziej
    słodką proponuję dodać cukier puder)

    PRZEKŁADANIE:

    1.biszkopt dzielimy na dwie części.
    2.dodajemy nasze wiśnie ( zostawiamy ok 3 -4 łyżek do dekoracji)
    3.przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch wykładamy
    smietanę.

    4.Wiśnie,które zostały do dekoracji blendujemy na gładko,
    następnie na wierzch ciasta nakładamy zblendowane wiśnie
    i rozmazujemy.:)
    SMACZNEGO !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy