Torcik wiśniowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Oddzielamy białka od żółtek i miksujemy na sztywną pianę.
Nastepnie dodajemy cukier i żółtka jeszcze chwilę miksujemy do
połączenia składników
2.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.Nagrzewamy piekarnik do 170C i pieczemy biszkopt ok 30-35min.
Tortownica( wymiary:28 cm)
1.Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia.
2 Następnie wiśnie lekko podsmażamy,i wsypujemy
galaretkę wisniową,wyciskamy sok z cytryny.-odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
2.1.Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym (jeśli lubimy bardziej
słodką proponuję dodać cukier puder)
PRZEKŁADANIE:
1.biszkopt dzielimy na dwie części.
2.dodajemy nasze wiśnie ( zostawiamy ok 3 -4 łyżek do dekoracji)
3.przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch wykładamy
smietanę.
4.Wiśnie,które zostały do dekoracji blendujemy na gładko,
następnie na wierzch ciasta nakładamy zblendowane wiśnie
i rozmazujemy.:)
SMACZNEGO !
Komentarze