Torcik wiśniowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy puder, proszek i żółtka - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę, cały czas miksując.
Gotową masę wlewamy do tortownicy.
Biszkopt pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dżem, wiśnie, cukier i wiśniówkę mieszamy w garnku.
Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia w mikrofali,
następnie dodajemy do masy wiśniowej.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę kroimy w małe kawałki, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej -
do jednolitej masy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.
Biszkopt kroimy na dwie równe części.
Białą czekoladę drobno siekamy, i mieszamy z kakaową posypką.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Gotową nakładamy na folię aluminiową, formując wzorki.
Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
Blat biszkoptu smarujemy masą wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem.
Masę czekoladową nakładamy na górę i boki.
Nożem wyrównujemy powierzchnię.
Boki tortu posypujemy wiórkami z czekolady.
Śmietaną dekorujemy górę tortu, dodatkowo ozdabiamy czekoladowymi wzorkami.
Komentarze