torcik winogronowy z galaretką z wina

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niebanalne połączenie wina i winogron w torciku na zimno zaskoczy smakiem każdego!

  • 60 min

Składniki:

  • na spód:
    opakowanie biszkoptów
    2 łyżki rumu
    1/3 szklanki wina (białe półwytrawne)
    1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
    na piankę:
    700 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    4-5 łyżeczek żelatyny
    200 g jasnych winogron
    200 g ciemnych winogron
    na galaretkę:
    1/2 szklanki wina (białe półwytrawne)
    1/2 szklanki wrzątku
    2 łyżeczki żelatyny
    łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru
    150 g mieszanych winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Wina

Torcik winogronowy z galaretką z wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rum, wino i cukier puder wymieszać. Biszkopty nasączać tak przygotowanym ponczem i układać na dnie tortownicy o średnicy 21 cm.
  • 2. Żelatynę zalać 1/4 szlanki wrzątku, rozmieszać do dokładnego rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopty i ułożyć winogrona. Odstawić do stężęnia.
  • 3. Cukier rozpuścić we wrzątku. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać wino. Na zastygłej piance ułożyć winogrona i wylać tężejącą winną galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.

Porady

ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Wino Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować