Serdecznie zapraszam na torcik w wydaniu wielkanocnym. Wykonanie nie nastręcza wielu problemów, a efekt jest naprawdę uroczy. Moja rodzinka była nim zachwycona. Może i Wam się spodoba, serdecznie polecam:)
Torcik wielkanocny z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt i delikatnie miksować do połączenia.
2.Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180 st około 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie pokroić na 3 blaty.
3.Krem czekoladowy:
Do rondelka przelać śmietanę dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia ubić na sztywny krem.
4.Wykonanie:
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat, następnie wylać budyń , ułożyć drugi biszkopt, ostudzić i wstawić do lodówki na godzinę.
5.Następnie posmarować 2 blat dżemem i nałożyć połowę kremu. Dać ostatni biszkopt i nałożyć 2 łyżki kremu.
W kolejnym kroku posmarować kremem tort dookoła i ułożyć biszkopty wokół.
Na wierzchu ułożyć zajączka i czekoladowe jajeczka. Smacznego.
Komentarze