Torcik wielkanocny z zajączkiem

4.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Serdecznie zapraszam na torcik w wydaniu wielkanocnym. Wykonanie nie nastręcza wielu problemów, a efekt jest naprawdę uroczy. Moja rodzinka była nim zachwycona. Może i Wam się spodoba, serdecznie polecam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka

    3 łyżki erytrolu

    3 łyżki cukru

    3 łyżki mąki

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Krem czekoladowy:

    500 ml śmietany kremówki

    100 g czekolady mlecznej

    Budyń:

    Budyń o smaku masła orzechowego

    500 ml mleka

    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    200 g podłużnych biszkoptów

    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    1 czekoladowy zajączek

    Czekoladowe jajeczka

    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy

Torcik wielkanocny z zajączkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.



    Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt i delikatnie miksować do połączenia.
  • 2. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.



    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 180 st około 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie pokroić na 3 blaty.
  • 3. Krem czekoladowy:

    Do rondelka przelać śmietanę dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia ubić na sztywny krem.
  • 4. Wykonanie:

    Na podkładzie ułożyć pierwszy blat, następnie wylać budyń , ułożyć drugi biszkopt, ostudzić i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 5. Następnie posmarować 2 blat dżemem i nałożyć połowę kremu. Dać ostatni biszkopt i nałożyć 2 łyżki kremu.

    W kolejnym kroku posmarować kremem tort dookoła i ułożyć biszkopty wokół.

    Na wierzchu ułożyć zajączka i czekoladowe jajeczka. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada deserowa Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować