Torcik -wielkanocny ptasiek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

.Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki,jest super!!!!!przed tem wszystkie mi jakoś tak nie wyrastały,a torcik zrobiłam taki na wesoło.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    -6 jaj
    -18 dag cukru
    -1 cukier waniliowy
    -12 dag mąki pszennej tortowej
    -8 dag mąki ziemniaczanej

    "niebieska woda"
    -1 galaretka niebieska
    -250 ml śmietany tortowj
    -2 łyżki żelatyny rozp w gorącej wodzie

    dekoracje w stylu angielskim,można kupić gotowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik -wielkanocny ptasiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym,białka ubic z resztą cukru,rozłożyć na żółtkach,delikatnie wymieszać,powoli dodawać obie mąki mieszając już tylko łopatką lub łyżką- na tort- nie smarować boków tortownicy i piec 25-30 min w temp.175 st,a na roladę w tej samej temp.ale przez 10-12 min- zawsze sprawdzam patyczkiem- nie wierząc tym normom czasowym,a po upieczeniu zostawiam w piekarniku przez ok 10-15 min .
  • 2. "niebieska woda"
    Galaretkę rozpuścić w szkl. gorącej wody i ostudzić,dodać do ubitej śmietany i na końcu żelatynę,Rozprowadzić łyżką na biszkopcie,robiąc fale i do lodówki.
  • 3. Na końcu dekorację ,obłożyć można czekoladkami lub biszkoptami i obwiązać wstążką.Ja kwiatki i kaczuszkę zrobiłam z masy cukrowej gotowej.

Porady

Biszkopt jest bez proszku,ale naprawdę urośnie wysoki,przełożyłam kremem śmietanowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować