Torcik -wielkanocny ptasiek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym,białka ubic z resztą cukru,rozłożyć na żółtkach,delikatnie wymieszać,powoli dodawać obie mąki mieszając już tylko łopatką lub łyżką- na tort- nie smarować boków tortownicy i piec 25-30 min w temp.175 st,a na roladę w tej samej temp.ale przez 10-12 min- zawsze sprawdzam patyczkiem- nie wierząc tym normom czasowym,a po upieczeniu zostawiam w piekarniku przez ok 10-15 min .
2."niebieska woda"
Galaretkę rozpuścić w szkl. gorącej wody i ostudzić,dodać do ubitej śmietany i na końcu żelatynę,Rozprowadzić łyżką na biszkopcie,robiąc fale i do lodówki.
3.Na końcu dekorację ,obłożyć można czekoladkami lub biszkoptami i obwiązać wstążką.Ja kwiatki i kaczuszkę zrobiłam z masy cukrowej gotowej.
Porady
Biszkopt jest bez proszku,ale naprawdę urośnie wysoki,przełożyłam kremem śmietanowym.
Komentarze