Torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Różowy torcik walentynkowy, by słodko wyrazić swe uczucia:)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka tortowa: 4 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - czerwony barwnik spożywczy: 1 szczypta
    KREM I DEKORACJA:
    - mleko 3,2 %: 300 mililitrów
    - margaryna do kremu: 100 gramów
    - budyń truskawkowy: 1 opakowanie
    - cukier puder: 2 łyżki
    - różowe landrynki: 1 opakowanie
    - różowa cukrowa posypka: 1 łyżka

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijać, następnie dodawać kolejno żółtka. W drugiej misce przesiać mąkę i proszek do pieczeni, dodać czerwony barwnik. Pianę połączyć delikatnie ze suchymi składnikami i przelać do natłuszczonej formy. Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • 2. W międzyczasie ugotować budyń z 300 ml mleka, ostudzić, połączyć z tłuszczem i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na 3 warstwy, a każdą przełożyć kremem. Pozostały krem wycisnąć rękawem cukierniczym na wierzch torcika i udekorować sercami z roztopionych landrynek i cukrową posypką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy