Torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tocik jest bardzo smaczny i delikatny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Barwnik czerwony
    Sok do nasączenia biszkoptu:
    150 ml wody
    sok z połówki cytryny
    2 łyżki wódki
    1 łyżeczka cukru
    Krem śmietanowy:
    500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    Plus:
    powidła śliwkowe
    2 galaretki truskawkowe
    czekolada gorzka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać barwnik czerwony.Do dobrze ubitych jajek dodać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę (średniej wielkości - ja używam o średnicy 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Jak tylko biszkopt się upiecze, czekamy do wystygnięcia i kroimy na 3 części.

    2.Następnie gotujemy jedną galaretkę truskawkową, przelewamy na dwa talerze i odstawiamy do lodówki aby się stęgła. Drugą galaretkę gotujemy w 3/4skl.wody i odstawiamy do przestudzenia się.

    3.Przygotowujemy sok do nasączenia biszkoptu. Wszystkie wcześniej wymienione składniki mieszamy.

    4. Bierzemy dolny płat biszkoptu, nasączamy go wcześniej przygotowanym sokiem i smarujemy powidłami. Następnie przygotowujemy krem śmietanowy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wcześniej rozpuszczoną żelatyną. Ubitą śmietaną smarujemy dolny płat biszkoptu i nakładamy na to środkowy płat biszkoptu. Sączymy go sokiem,smarujemy powidłami i nakładamy następną warstwę śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem śmietanowym.

    5. Tort schłodzić w lodówce przez 2godziny. Następnie po dwóch godzinach przystąpić do dekoracji tortu. Z galaretki czerwonej powycinać serca oraz pokroić resztę galaretki w kostkę.

    6. Śmietanę ubić na sztywną pianę dodać do niej tężejącą się galaretkę, wymieszać i przelać do worka cukierniczego do dekoracji. Udekorować tort wedle uznania.

    7. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wykonać napis i dekorację. Tort schłodzić w lodówce jeszcze przez parę godzin. Smacznego!

Porady

Tort należy schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować