Torcik waflowy

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Torcik ten robiła kiedyś moja babcia. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • -30 herbatników
    -20dag cukru pudru
    -25dag masła
    -szklanka orzechów
    -2 żółtka
    -1/2szkl mleka lub słodkiej śmietany
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki spirytusu
    -olejek rumowy
    -wafel
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik waflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, powoli dodając żółtka. Do powstałej masy dodać mleko lub śmietanę i dalej ucierać. Podzielić masę na dwie części.
    Do pierwszej dodać połowę herbatników (wcześniej pokruszonych) kakao oraz olejek rumowy.
    Do drugiej części dodać zmielone orzechy, resztę herbatników i spirytus. Powstałymi masami przełożyć wafla na zmianę. Schłodzić w lodówce.

Porady

Do ciemnej masy można dać trochę więcej herbatników gdy nie gęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować