Torcik urodzinowy z truskawkami i kremem z mleka w proszku

  • wyświetlono: 1650 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przygotowałam go na urodziny mojego wnuczka. Był bardzo pyszny.

marysia66
  • 180min

Składniki

Biszkopt ciemny:
-6 jajek
-4 łyżki mąki
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru

Biszkopt jasny:
-3 jajka
-3 łyżki mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru

Galaretka truskawkowa:
-1 kg truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-1/2 szkl. wody
-cukier do smaku

Krem:
-300 g masła
-3/4 szkl cukru
-1 szkl. mleka
-3 szkl. mleka w proszku
-cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Poncz:
-1/2 szkl herbaty
-aromat waniliowy
-sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik urodzinowy z truskawkami i kremem z mleka w proszku

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku i ucieraj na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Delikatnie połącz składniki. Wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 min w temp. 170 st. Po ostygnięciu przekrój na dwie równe części.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku i ucieraj na puszystą masę. Mąkę przesiej z proszkiem. Delikatnie połącz składniki. Wyłóż na tortownicę. Piecz 15 min w temp. 170 st.

  • 3. Galaretka truskawkowa:
    Truskawki rozdrobnij za pomocą blendera. Mus wlej do garnka i dodaj wodę. Zagotuj. Dodaj galaretki i dokładnie rozprowadź. Gdy truskawki są mało słodkie możesz dodać odrobinę cukru. Odstaw do wystygnięcia.

  • 4. Krem:
    Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukry i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia. Do zimnej masy wsyp mleko i zmiksuj, tak aby nie było grudek.


  • 5. Złożenie tortu:
    Masę podziel na 6 równych części. Biszkopt ciemny nasącz herbatą, wymieszaną z aromatem i sokiem z cytryny, rozsmaruj jedną część masy. Wyłóż połowę tężejącej galaretki. Biszkopt jasny od strony, która ma przykryć galaretkę posmaruj kremem. Przykryj warstwę galaretki. Nasącz biszkopt herbatą. Wyłóż kolejną porcję kremu, a na nią resztę galaretki. Ciemny biszkopt posmaruj od spodu kremem i przykryj warstwę galaretki. Resztą masy posmaruj wierzch tortu i boki. Udekoruj według własnego uznania.

Porady

Zamiast truskawek możesz użyc innych sezonowych owoców, zmieniając przy tym smak galaretki na podobny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortTruskawkiurodzinymleko w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

image-0gsnxqc

Dodane przez: Kasia_S

Wafle z masą z mleka w proszku

ta masa idealnie pasuje do wafli,...

Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym

Puszyste i delikatne racuchy z...

babka nesquick

Dodane przez: klementynka

babka nesquick- kakaowa w polewie z mleka...

Bardzo lubię tego typu ciasta,...

image-1bbb2sj

Dodane przez: B E A T A

Snikers z masą z mleka w proszku

Przepis od koleżanki. Ciasto upieczone...

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

Do masy można dodać ulubione bakalie...

Ciasto góra lodowa bez pieczenia z masą do karpatki - najłatwiejszy przepis | Słodki Blog

Dodane przez: Słodki Blog

Ciasto góra lodowa bez pieczenia z polewą...

Przepis na słynne ciasto góra lodowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.