Torcik urodzinowy "Eton Mess"

  • wyświetlono: 288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Inspiracja do przygotowania tego tortu był popularny deser owocowo-smietankowo- bezowy "Eton Mess". "Mess" czyli bałagan a więc tak jak i w deserze tak i w torcie panuje pewien kontrolowany bałagan, mamy tam delikatna śmietankę , orzeźwiające soczyste owoce a uwieńczeniem całości jest pyszna chrupiąca beza....poprostu palce lizać i tylko prosić i dokładkę:)

Magster
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt - potrzebujemy 3 takie blaty biszkoptowe
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Fruzelina malinowa:
1 szklanka owoców mogą być mrożone
Maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, truskawki
1 łyżka galaretki malinowej
1lyzka cukru- opcjonalnie

Krem śmietankowy:
40 dag serka mascarpone
600 ml śmietanki kremówki
3-4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny

Ok. 1 kg świeżych owoców: maliny, jagody, truskawki

Ok. 20 sztuk bezów

Tortownica: średnica 22 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik urodzinowy "Eton Mess"

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Porcjami dodawać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Żółtka rozmieszac z octem. Żółtka dodawać na przemian z mąką i proszkiem mieszając delikatnie łyżką najlepiej drewnianą. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem tylko spód boków formy nie smarować. Pieczenie ok. 20 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopty wystudzić i można nasączyć np. przegotowaną woda z cytryną.
  • 2. Fruzelina malinowa:
    Owoce zmiksowac w blenderze , zagotować chwilę w garnku aż puszczą sok. Jeśli owoce są kwaśne dodać cukier do smaku. Następnie owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozmieszac w zimniej wodzie ok. 1/3 szklanki pozostawić aż napecznieje. Następnie żelatynę wstawić do naczynia z ciepłą wodą aby się dobrze rozpuściła. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem dodać serek mascarpone i krótko zmiksować, dodać żelatynę, wymieszać.
  • 4. 1/2 kremu pozostawić na dekoracje i boki i wierzch tortu. Na pierwszy blat rozsmarować cienką warstwą kremu, ułożyć 1/3 owoców świeżych, pokruszyć 1/3 bezów, następnie zrobić kleksy z 1/2 fruzeliny owocowej, nałożyć cienką warstwę kremu. Nałożyć drugi blat, postąpić podobnie jak i z pierwszym blatem biszkoptowym. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptowy, odłożona wcześniej połowa kremu obtynkować boki i wierzch, ułożyć owoce, 1/3 bezów, a za pomocą worka cukierniczego tort można udekorować według uznania. Całość schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyDeserimprezatort urodzinowytort z owocamitort śmietankowyimieninytort Eton Messlekkim tort

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto urodzinowe

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto urodzinowe

Kremowe, słodkie, puszyste - po...

ŚMIETANOWY  TORT URODZINOWY

Dodane przez: Mariola123

ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY

Pyszny torcik śmietanowy, przełożony...

Tort urodzinowy.

Dodane przez: weronika63

Tort urodzinowy

Tort przełożony kremami o smaku...

TORT URODZINOWY ''SPINNER'

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''SPINNER'

Tort na imprezę urodzinową dla...

Szarlotka urodzinowa

Dodane przez: Magster

SZARLOTKA URODZINOWA

Kiedy zbliżają się urodziny moich...

Tort urodzinowy

Dodane przez: ElaMarta

Tort urodzinowy

Tort jest lekki i owocowy. Idealny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE