torcik twarożkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

wariacja szczawiowa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg białego sera
    1 - ,5 szkl śmietany 18 %
    1/4 szkl bulionu
    30 g żelatyny
    1/2 czerwonej papryki
    pęczek rzodkiewek
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    6 jajek na twardo

    Warstwa zielona
    krem szczawiowy (ok 1 i 1/2 szkl)
    20 g żelatyny

Torcik twarożkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik 1. Jajka ugotować na twardo, obraćze skorupek. żelatynę rozpuścić w bulionie. Ser zmiksować ze śmietaną, Dodać pokrojone w kosteczkę: paprykę, rzodkiewki i cebulę. Do masy serowej wlać żelatynę i całość wylać do ozdobnej miseczki wyłożonej folią spożywczą. W masę powkładać jajka.
  • 2. żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody, wymieszać z kremem szczawiowym. Następnie wylać to na ser. Wstawić do lodówki na ok 1-2 godz, aż stężeje

Porady

Można pominąć krem szczawiowy jeśli ktoś nie lubi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy