TORCIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla wielbicieli truskawek wspaniały rarytas na codzień i od święta

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • przepis na duża tortownicę:
    1,5 kg truskawek
    1 smietana 18
    5 łyżek żelatyny
    cukier do smaku(wg upodobań)-ja użyłam cukru truskawkowego dodał jeszcze więcej aromatu
    opakowanie biszkoptów do wyłożenia tortownicy

Torcik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozdrabniamy blenderem.Odlewamy 1,5 szkl.musu.
    Do wiekszości dodajemy smietanę,miksujemy.Dodajemy cukru wedle upodobań -ja dałam ok.5 łyżek.3 łyzki żelatyny rpzuszczamy w pół szkl.wrzatku,studzimy,wlewamy do musu truskawkowego.Na tortownice układamy biszkopty,na nie wylewamy mus truskawkowy ze smiietaną.Odstawiamy do lodówki do stęzenia.
    Odłożony czysty mus truskawkowy łaczymy z ropuszconą wczesniej żelatyną we wrzatku(2 łyzki na ćwierć szkl.wrzatku)łaczymy.Zalewamy na wierzch stężałego torciku.Odstawiamy do stęzenia.
  • 2. Gotowy torcik kroimy na 16 kawałków(nacinamy do połowy wysokości).Na każdy kawałeczek kładziemy połowę troskaweczki.Na jednym trójkaćie torcika z samego brzegu,na drugim troszke niżej.I tak na zmianę.Na koniec dekorujemy kleksami bitej smietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy