Torcik - Truskawki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Truskawki w czekoladzie smakują wspaniale.
Połączenie dwóch smaków czekolady, truskawek , brzoskwiń i jogurtu pozwoliło stworzyć wspaniałe ciasto na puszystych biszkoptach.
Tak powstał torcik "Truskawki w czekoladzie"

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt z kakao:
    6 jaj
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Biszkopt jasny:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki gorącej wody

    Masa jogurtowa:
    700 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 opakowania "śnieżki"
    3 łyżeczki żelatyny
    1 puszka brzoskwiń w syropie 850ml
    2 szklanki zimnego mleka

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady deserowej 100 g
    1 tabliczka czekolady nadziewanej 100 g - krówkowa, toffi
    5 - 6 łyżek mleka
    1 łyżka masłą
    1 łyżka oleju
    ok. pół kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik - truskawki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt z kakao 1. Biszkopt z kakao:
    Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Wlać żółtka i dokładnie ubić.
    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia zmieszać i przesiać przez sitko.
    Do ubitych jaj wsypać przesiane produkty i dobrze wymieszać łyżką.
    Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 28 cm. Blaszkę wykładamy papierem tylko na spodzie.
    Piekarnik nagrzany do 170 stopni, grzałka dolna.
    Czas pieczenia 30 minut.
    Po upieczeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.
  • biszkopt jasny 2. Biszkopt jasny:
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka wlać do misy miksera i ubić sztywną pianę. Wsypać cukier, dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Wlać żółtka i po połączeniu się składników wlać 2 łyżki gorącej wody. Zmiksować.
    Do ubitych jaj wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką.
    Z papieru do pieczenia wycinam okrąg i wykładamy nim tortownicę o średnicy 28 cm -tylko dno.
    Do nagrzanego piekarnika 170 stopni wkładamy blachę z ciastem.
    Pieczemy 30 minut. Grzałka dolna.
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.
    Jeden blat biszkopta kroimy w grubą kostkę.
  • biszkopt i brzoskwinie 3. Masa jogurtowa:
    Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy w grubą kostkę.
    Syrop wlewamy do rondelka, podgrzewamy i do gorącego wsypujemy żelatynę.
    Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.

    Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu. Do gotowej śmietanki dodajemy jogurt i dalej ubijamy.
    Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę dobrze ubijamy.
    Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojony biszkopt i brzoskwinie. Mieszamy.
    Masa szybko tężeje.
  • tort 4. Przełożenie ciasta:
    Placki biszkoptowe układamy w tortownicy w następujący sposób:
    Na kakaowy biszkopt nakładamy połowę kremu, kładziemy biszkopt jasny, reszta kremu i biszkopt ciemny. Ciasto przyciskamy talerzem , okrągłą deseczką i wstawiamy na parę godzin do lodówki.Ważne, żeby było dobrze obciążone.
    Truskawki myjemy, kroimy wzdłuż na pół.
    W rondelku rozpuszczamy czekoladę deserową , dodajemy łyżkę oleju i 3 łyżki mleka.
    Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników i ciepłym polewamy nasz tort. Tylko wierzch.
    Czekoladowa polewa ma lekko wsiąknąć w ciasto.
    Na wierzchu układamy truskawki.
    Czekoladę smakową rozpuszczamy z masłem i mlekiem tak, jak poprzednią. Studzimy.
    Zimną, ale lejącą jeszcze polewamy fantazyjnie wierzch naszego tortu.
    Tort można podawać od razu, jeszcze lepiej smakuje po ochłodzeniu w lodówce.

Porady

Biszkopt z dodatkiem kakao jest zrobiony według przepisu Marty Ryżek -Kalkowskiej " Tort jubileuszowy". Blaty można nasączyć lekko osłodzoną herbatą z cytryną, jeśli wolicie ciasto bardzo wilgotne. Masy jogurtowej nie słodzę, ewentualnie można dodać 2 łyżki cukru pudru, zgodnie z naszym smakiem przed dodaniem brzoskwiń i krojonego biszkoptu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować