torcik truflowy...

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

mega czekoladowy

Składniki:

  • ciasto:
    7 jajek
    25 dkg cukru pudru
    7.5 dkg dobrego kakao

    krem:

    20 dkg dobrej gorzkiej czekolady
    1/4 kostki masła
    35 ml spirytusu
    50 ml rumu
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 torebka)
    200 ml śmietanki kremówki

Torcik truflowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao, dodać ubite na sztywna pianę białka. Przelać do formy (22cm) wyłożonej pergaminem i piec 45-55min w 180 stopniach. Ciasto w piecu bardzo urośnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić, tak mam być .
  • 2. krem:
    Czekoladę stopić na parze, dodając kolejno masło, śmietankę, i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórkę pomarańczową.
  • 3. Wystudzić, co jakiś czas mieszając czekać aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Na początku masa jest bardzo płynna ale na 100% zgęstnieje po dłuższym czasie. Ja po ostygnięciu wstawiłam do lodówki i co jakiś czas mieszałam po około godzinie masa była gotowa do przełożenia ciasta.
  • tort 4. Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne, takie trochę sufletowe) przekroić na 2 krążki. Przełożyć 2/3 kremu a resztą oblać torcik. Odstawić do lodówki, najlepszy na drugi dzień takie zimne, prosto z lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy