Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

  • wyświetlono: 285 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jak dla mnie smak tego torciku jest idealny,ale dzięki wyglądowi ciasto wyraźnie zyskuje. Koleżanka z pracy była nim zachwycona i stwierdziła,że to trudno uwierzyć,że jest to torcik niskokaloryczny. Porcja 100 g to tylko 92 kcal,zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:

2 łyżki otrąb owsianych- 20 g
2 łyżki otrąb pszennych- 10 g
2 jajka rozm. M
10 g cukier brzozowy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa:

250 g ricotta
180 g jogurt naturalny 0%
30 g cukier brzozowy
1,5 łyżeczki kawy
1,5 łyżki żelatyny

Poncz:

1 łyżeczka kawy
50 ml wody

Dodatkowo:

180 g winogron zielonych
180 g borówek amerykańskich

Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

  • image-138lyyi1. Biszkopt:
    Otręby zmielić. Białka oddzielić od żółtek.
  • image-228ga2o2. Do miski przełożyć otręby, dodać kawę, proszek do pieczenia i cukier brzozowy. Wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować
  • image-1ht18mh3. W osobnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli a potem delikatnie połączyć z masą z drugiej miski
  • image-1md6l3c4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do stygnięcia.
  • image-052384v5. Masa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Do misy miksera przełożyć serek, jogurt i wstępnie wymieszać.
  • image-0x260dg6. Następnie dodać cukier oraz kawę i miksować do połączenia składników i rozpuszczenia kawy.
  • image-27bkijb7. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać dokładnie, przelać mieszaninę do misy i mieszać do połączenia.

    Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, następnie ostudzić zupełnie.
  • image-0gavxxt8. Na paterę położyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Dookoła tortownicy( od wewnątrz oczywiście) wyłożyć papier do pieczenia. Winogrona przeciąć na pół i połówki układać wokół biszkoptu. Ciasto nasączyć ponczem.
  • image-01eyr0u9. Wyłożyć połowę masy kawowej,
  • image-0o831if10. na masę dać 120 g borówek amerykańskich. Wylać resztę masy i delikatnie wyrównać wierzch. Udekorować górę pozostałymi owocami, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    Smacznego!

Porady

Torcik w zasadzie całoroczny ponieważ borówki i winogron cały czas są dostępne w naszych sklepach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatadietetycznedietamój pomysłtorcikkawaprzyjęciericottaodchudzanieborówki amerykańskiewinogronniskokaloryczneprezent kulinarnytorcik tiramisuprzepis miesiąca_1000smaczna dietasmaczne odchudzanieprzepisy_fit
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik tiramisu z bananami

Dodane przez: rzelkazag

Torcik tiramisu z bananami

Bardzo szybki torcik, do wykonania...

TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

TORCIK BROWNIE Z BORÓWKAMI

Połączenie słodkiej czekoladowej...

Torcik light

Dodane przez: Malgosia109

Torcik light

Lekka wersja klasycznego tortu...

pychota

Dodane przez: beciiaaa

Torcik dwukolorowy z borówkami

Pyszny orzeźwiający torcik idealny...

Torcik jaglany z truskawkami i borówkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik jaglany z truskawkami i borówkami

Obłędny w smaku zdrowy deser na...

Torcik tiramisu

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Torcik tiramisu

Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik...