Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

0 (0 ocen)

Jak dla mnie smak tego torciku jest idealny,ale dzięki wyglądowi ciasto wyraźnie zyskuje. Koleżanka z pracy była nim zachwycona i stwierdziła,że to trudno uwierzyć,że jest to torcik niskokaloryczny. Porcja 100 g to tylko 92 kcal,zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 łyżki otrąb owsianych- 20 g
    2 łyżki otrąb pszennych- 10 g
    2 jajka rozm. M
    10 g cukier brzozowy
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Masa:

    250 g ricotta
    180 g jogurt naturalny 0%
    30 g cukier brzozowy
    1,5 łyżeczki kawy
    1,5 łyżki żelatyny

    Poncz:

    1 łyżeczka kawy
    50 ml wody

    Dodatkowo:

    180 g winogron zielonych
    180 g borówek amerykańskich

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Wina Kawy

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-138lyyi 1. Biszkopt:
    Otręby zmielić. Białka oddzielić od żółtek.
  • image-228ga2o 2. Do miski przełożyć otręby, dodać kawę, proszek do pieczenia i cukier brzozowy. Wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować
  • image-1ht18mh 3. W osobnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli a potem delikatnie połączyć z masą z drugiej miski
  • image-1md6l3c 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do stygnięcia.
  • image-052384v 5. Masa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Do misy miksera przełożyć serek, jogurt i wstępnie wymieszać.
  • image-0x260dg 6. Następnie dodać cukier oraz kawę i miksować do połączenia składników i rozpuszczenia kawy.
  • image-27bkijb 7. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać dokładnie, przelać mieszaninę do misy i mieszać do połączenia.

    Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, następnie ostudzić zupełnie.
  • image-0gavxxt 8. Na paterę położyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Dookoła tortownicy( od wewnątrz oczywiście) wyłożyć papier do pieczenia. Winogrona przeciąć na pół i połówki układać wokół biszkoptu. Ciasto nasączyć ponczem.
  • image-01eyr0u 9. Wyłożyć połowę masy kawowej,
  • image-0o831if 10. na masę dać 120 g borówek amerykańskich. Wylać resztę masy i delikatnie wyrównać wierzch. Udekorować górę pozostałymi owocami, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    Smacznego!

Porady

Torcik w zasadzie całoroczny ponieważ borówki i winogron cały czas są dostępne w naszych sklepach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kawa Ricotta Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować