Zaczyna się grudzień, więc pora zacząć przygotowania do świąt. Robię pierwsze próby i taki oto torcik stworzyłam. Odrobinę przełamałam tradycję. Lekki torcik ,ale smaki iście świąteczne. Serdecznie zapraszam :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
260 g ciecierzycy z puszki
100 g mąki razowej
20 g kakao
2 jajka rozm. M
200 ml mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
45 g ksylitolu
2 łyżki miodu
Krem czekoladowy:
420 g sera z wiaderka
150 g czekolady gorzkiej
skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa sernikowa w kropki:
580 g sera z wiaderka
3 łyżki mleka
3 łyżeczki żelatyny
30 g wiórków kokosowych
20 g maku
100 g erytrolu
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego
Torcik świąteczny 2019 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko lekko podgrzać. Zmiksować na pulpę z ciecierzycą. Ostawić na bok. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę.
2.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny, puszysty krem z ksylitolem. Dodać miód, stale mieszając. Następnie w dwóch partiach dodać pulpę z ciecierzycy. Wymieszać mikserem.
3.Wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać część do ciasta, wymieszać i dodać drugą. Mieszając tym razem delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, porządnie wystudzić i oswobodzić z obręczy i przekroić poprzecznie na 3 części.
4.Krem czekoladowy:
Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie po łyżce dodawać ser ( w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego krem. Wyrównać, przykryć drugim kawałkiem. Wstawić do lodówki.
5.Krem sernikowy w kropki:
Wymieszać mak z wiórkami. Żelatynę zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia. Nastepnie ropuści ć w kąpieli wodnej. Ser wymieszać z erytrolem. Dodać ostudzoną żelatynę ( cienkiem strumieniem, aby nie było grudek). Dodać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na ciasto i wyrównać,przykryć ostatnim krążkiem i wstawić do lodówki do stężenia.
6.Polewa:
Ciasto wyjąć z lodówki na około 20 minut na blat.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. W połowie topnienia dodać olej. Wymieszać na gładką emulsję, lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki.
Smacznego!
Komentarze