Torcik świąteczny 2019

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaczyna się grudzień, więc pora zacząć przygotowania do świąt. Robię pierwsze próby i taki oto torcik stworzyłam. Odrobinę przełamałam tradycję. Lekki torcik ,ale smaki iście świąteczne. Serdecznie zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g ciecierzycy z puszki
    100 g mąki razowej
    20 g kakao
    2 jajka rozm. M
    200 ml mleka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    45 g ksylitolu
    2 łyżki miodu
    Krem czekoladowy:
    420 g sera z wiaderka
    150 g czekolady gorzkiej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    Masa sernikowa w kropki:
    580 g sera z wiaderka
    3 łyżki mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    30 g wiórków kokosowych
    20 g maku
    100 g erytrolu
    Polewa:
    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Brownie Ciasto

Torcik świąteczny 2019 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksować ciecierzycę 1. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać. Zmiksować na pulpę z ciecierzycą. Ostawić na bok. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę.
  • żótka utrzeć 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny, puszysty krem z ksylitolem. Dodać miód, stale mieszając. Następnie w dwóch partiach dodać pulpę z ciecierzycy. Wymieszać mikserem.
  • dodać sypkie składniki 3. Wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać część do ciasta, wymieszać i dodać drugą. Mieszając tym razem delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, porządnie wystudzić i oswobodzić z obręczy i przekroić poprzecznie na 3 części.
  • czekoladę wymieszac z serkiem 4. Krem czekoladowy:
    Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie po łyżce dodawać ser ( w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy.
    Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego krem. Wyrównać, przykryć drugim kawałkiem. Wstawić do lodówki.
  • 5. Krem sernikowy w kropki:
    Wymieszać mak z wiórkami. Żelatynę zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia. Nastepnie ropuści ć w kąpieli wodnej. Ser wymieszać z erytrolem. Dodać ostudzoną żelatynę ( cienkiem strumieniem, aby nie było grudek). Dodać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na ciasto i wyrównać,przykryć ostatnim krążkiem i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Polewa:
    Ciasto wyjąć z lodówki na około 20 minut na blat.
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. W połowie topnienia dodać olej. Wymieszać na gładką emulsję, lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować