Torcik świąteczny 2019

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zaczyna się grudzień, więc pora zacząć przygotowania do świąt. Robię pierwsze próby i taki oto torcik stworzyłam. Odrobinę przełamałam tradycję. Lekki torcik ,ale smaki iście świąteczne. Serdecznie zapraszam :)

20191005_083333
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
260 g ciecierzycy z puszki
100 g mąki razowej
20 g kakao
2 jajka rozm. M
200 ml mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
45 g ksylitolu
2 łyżki miodu
Krem czekoladowy:
420 g sera z wiaderka
150 g czekolady gorzkiej
skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa sernikowa w kropki:
580 g sera z wiaderka
3 łyżki mleka
3 łyżeczki żelatyny
30 g wiórków kokosowych
20 g maku
100 g erytrolu
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik świąteczny 2019

  • zmiksować ciecierzycę1. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać. Zmiksować na pulpę z ciecierzycą. Ostawić na bok. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i przyprawę.
  • żótka utrzeć2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na jasny, puszysty krem z ksylitolem. Dodać miód, stale mieszając. Następnie w dwóch partiach dodać pulpę z ciecierzycy. Wymieszać mikserem.
  • dodać sypkie składniki3. Wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać część do ciasta, wymieszać i dodać drugą. Mieszając tym razem delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, porządnie wystudzić i oswobodzić z obręczy i przekroić poprzecznie na 3 części.
  • czekoladę wymieszac z serkiem4. Krem czekoladowy:
    Czekoladę połamać na małe kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie po łyżce dodawać ser ( w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy.
    Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego krem. Wyrównać, przykryć drugim kawałkiem. Wstawić do lodówki.
  • 5. Krem sernikowy w kropki:
    Wymieszać mak z wiórkami. Żelatynę zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia. Nastepnie ropuści ć w kąpieli wodnej. Ser wymieszać z erytrolem. Dodać ostudzoną żelatynę ( cienkiem strumieniem, aby nie było grudek). Dodać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na ciasto i wyrównać,przykryć ostatnim krążkiem i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 6. Polewa:
    Ciasto wyjąć z lodówki na około 20 minut na blat.
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. W połowie topnienia dodać olej. Wymieszać na gładką emulsję, lekko przestudzić. Wylać na wierzch ciasta, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciecierzycaboże narodzenietort na świętabrownie z ciecierzycyciasto z ciecierzycyczekoladę

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik kokosowy

Dodane przez: joanna30

Torcik kokosowy

Niezwykle delikatny i puszysty...

Malinowy torcik

Dodane przez: iziona

Malinowy torcik

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko,...

Torcik Karotka

Dodane przez: Kasia Kolo F.

Torcik Karotka

Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne...

Świąteczny keks

Dodane przez: Jaga85

Świąteczny keks

Bakaliowe ciasta mają to coś- coś...

Keks.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernikowy keks świąteczny

Święta Bożego Narodzenia kojarzą...

Ciasto świąteczne

Dodane przez: rena123

Ciasto świąteczne

Półkruche ciasto migdałowe, budyń...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE