Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort powstał spontanicznie. Jest w nim wszystko co musi zawierać dobry tort, puszysty biszkopt z czekoladą, mocno czekoladowa masa z nutą alkoholu, pełna bakalii, polany polewą i ozdobiony kandyzowanymi wisienkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g startej gorzkiej czekolady

    Poncz:
    ½ szklanki przegotowanej wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Krem czekoladowo-bakaliowy:
    1 i ¼ kostki dobrego masła- 30 dag
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    6 łyżek mleka
    ¾ szklanki cukru
    1 galaretka owoce leśne
    10 dag mieszanych bakalii-orzechy, rodzynki migdały
    50 ml wódki czystej

    Polewa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki jogurtu naturalnego

    Dekoracja:
    Bita śmietana
    Kandyzowane wiśnie
    Rodzynki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka jaj ubijam na puszysto, dodając pod koniec po łyżce cukru aż do uzyskania gęstej lśniącej masy, łączę z żółtkami, delikatnie mieszam, dodaję przesianą z proszkiem mąkę , oraz startą czekoladę mieszam szpatułką tak aby nie utracić struktury piany.
    Wylewam do tortownicy o wym 22 cm, piekę 25 minut w temp 160*c, zimny biszkopt kroję wzdłuż na 3 blaty.
    Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem tortu, wtedy ładnie się kroi.
  • 2. Poncz:
    Wodę mieszam z sokiem oraz cukrem.
  • image-12g6flj 3. Krem:
    Mleko, cukier kakao i ¼ kostki masła umieszczam w rondelku gotuję chwilę aż masa będzie jednolita, odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę. Pozostałą kostkę masła ucieram na puszystą pianę, dodaję żółtka
  • image-271cj67 4. miksuję a następnie nadal ucierając dodaję po łyżce masy czekoladowej, wlewam cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, oraz wódkę miksuję, na koniec dodaję rozdrobnione bakalie mieszam szpatułką.
  • image-220dbct 5. Polewa:
    Masło rozpuszczam z cukrem oraz kakao, dodaję jogurt, chwilę podgrzewam mieszam do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • image-0l1nr3g 6. Pierwszy blat nasączam ponczem, wykładam połowę masy bakaliowej przykrywam drugim blatem, znów nasączam, smaruję kremem, przykrywam trzecim blatem, dekoruję ciepłą polewą, gdy stężeje zajmuję się dekoracją. Odstawiam na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować