Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort powstał spontanicznie. Jest w nim wszystko co musi zawierać dobry tort, puszysty biszkopt z czekoladą, mocno czekoladowa masa z nutą alkoholu, pełna bakalii, polany polewą i ozdobiony kandyzowanymi wisienkami.

IMG_20190918_121058
  • 120min

Składniki

Ciasto:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 g startej gorzkiej czekolady

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Krem czekoladowo-bakaliowy:
1 i ¼ kostki dobrego masła- 30 dag
2 żółtka
2 łyżki kakao
6 łyżek mleka
¾ szklanki cukru
1 galaretka owoce leśne
10 dag mieszanych bakalii-orzechy, rodzynki migdały
50 ml wódki czystej

Polewa:
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego

Dekoracja:
Bita śmietana
Kandyzowane wiśnie
Rodzynki

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik straciatella z masą czekoladową i bakaliami

  • 1. Biszkopt:
    Białka jaj ubijam na puszysto, dodając pod koniec po łyżce cukru aż do uzyskania gęstej lśniącej masy, łączę z żółtkami, delikatnie mieszam, dodaję przesianą z proszkiem mąkę , oraz startą czekoladę mieszam szpatułką tak aby nie utracić struktury piany.
    Wylewam do tortownicy o wym 22 cm, piekę 25 minut w temp 160*c, zimny biszkopt kroję wzdłuż na 3 blaty.
    Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem tortu, wtedy ładnie się kroi.
  • 2. Poncz:
    Wodę mieszam z sokiem oraz cukrem.
  • image-12g6flj3. Krem:
    Mleko, cukier kakao i ¼ kostki masła umieszczam w rondelku gotuję chwilę aż masa będzie jednolita, odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę. Pozostałą kostkę masła ucieram na puszystą pianę, dodaję żółtka
  • image-271cj674. miksuję a następnie nadal ucierając dodaję po łyżce masy czekoladowej, wlewam cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, oraz wódkę miksuję, na koniec dodaję rozdrobnione bakalie mieszam szpatułką.
  • image-220dbct5. Polewa:
    Masło rozpuszczam z cukrem oraz kakao, dodaję jogurt, chwilę podgrzewam mieszam do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • image-0l1nr3g6. Pierwszy blat nasączam ponczem, wykładam połowę masy bakaliowej przykrywam drugim blatem, znów nasączam, smaruję kremem, przykrywam trzecim blatem, dekoruję ciepłą polewą, gdy stężeje zajmuję się dekoracją. Odstawiam na całą noc do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylazimatortorzechy włoskiena słodkomasa czekoladowabakaliejesieńPoczęstunektorty na różne okazjekrem maślanyjubileuszświąteczne wypiekiciasto z masąsłodkie wypiekiciasto z alkoholembiszkopt z czekoladąprzekładane ciastociasto z polewątort dla dorosłychwarstwowe ciastotort z bakaliamitort straciatella

Komentarze

Podobne przepisy

image-28q5xko

Dodane przez: xamelka1

Torcik z dwoma masami: maślaną i cytrynową

Trochę pracochłonny,ale dla smaku...

Piernik z masą

Dodane przez: elkaa13

Piernik z masą i bakaliami

Kompromis dla wszystkich, którzy...

  Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Dodane przez: Ewa Mróz

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską...

Zapraszam na pyszny i zdrowy torcik...

Andruty z masą czekoladową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Andruty z masą czekoladową i herbatnikami

Słodka przekąska dla dzieci i nie...

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego

Dodane przez: KatarzynaJ

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka...

Po prostu rozpływa się w ustach....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE