Torcik ze świeżymi owocami, mocno nasączonym biszkoptem, przełożony masą śmietanową i orzeźwiającą, kwaskową warstwą czarnych porzeczek to moja propozycja na letnie, sezonowe ciasto.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Torcik śmietanowy z owocami latahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/66/bec467128ea53c81b35cefb0c128af9825b71413.jpeg56573747http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/torcik-smietanowy-z-owocami-lata
Poncz do nasączenia:
350ml wody
1 cytryna
40ml wódki
1 olejek rumowy
4 łyżki cukru
Dodatkowo
250g konfitury z czarnej porzeczki
Dekoracja:
8 sztuk wafli do lodów
borówka amerykańska
czerwona porzeczka
cukrowe kwiatki i perełki dekoracyjne
Sposób przygotowania przepisu:
Torcik śmietanowy z owocami lata
1.
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-30 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
2.
Poncz
Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić, następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, całość wymieszać.
3.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) oraz ser mascarpone, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Odłożyć cztery łyżki masy śmietanowej, którą połączyć z kakao i dokładnie wymieszać.
4.
Składanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury
z czarnej porzeczki, posmarować masą śmietanową, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury, posmarować masą śmietanową i ułożyć 3 blat biszkoptu, który nasączyć resztą ponczu. Masą śmietanową obsmarować cały obwód i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
5.
Dekoracja:
Wafle do lodów odkroić z jednej strony i włożyć w boki tortu, środki wafli wypełnić masą śmietanową i masą z kakao. Wierzch tortu udekorować owocami, kwiatkami cukrowymi i perełkami dekoracyjnymi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze