Torcik śmietanowy z owocami lata

  • wyświetlono: 457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Torcik ze świeżymi owocami, mocno nasączonym biszkoptem, przełożony masą śmietanową i orzeźwiającą, kwaskową warstwą czarnych porzeczek to moja propozycja na letnie, sezonowe ciasto.

Ewelina Marcin
  • 80min

Składniki

Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa śmietanowa:
750ml śmietany 36 %
3 łyżki żelatyny spożywczej
250 g mascarpone
8 łyżek cukru pudru
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao

Poncz do nasączenia:
350ml wody
1 cytryna
40ml wódki
1 olejek rumowy
4 łyżki cukru

Dodatkowo
250g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:
8 sztuk wafli do lodów
borówka amerykańska
czerwona porzeczka
cukrowe kwiatki i perełki dekoracyjne

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik śmietanowy z owocami lata

  • image-1e5kn9l1. Biszkopt
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-30 minut. Po tym czasie biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • image-0epi9eh2. Poncz
    Cytrynę umyć i obrać ze skóry. Wodę zagotować z cukrem i skórką z cytryny gotować około 5 minut. Wyjąć skórkę, wystudzić, następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny, wódkę i olejek rumowy, całość wymieszać.
  • image-197p3ot3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) oraz ser mascarpone, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Odłożyć cztery łyżki masy śmietanowej, którą połączyć z kakao i dokładnie wymieszać.
  • 4. Składanie tortu:
    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury
    z czarnej porzeczki, posmarować masą śmietanową, ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować resztą konfitury, posmarować masą śmietanową i ułożyć 3 blat biszkoptu, który nasączyć resztą ponczu. Masą śmietanową obsmarować cały obwód i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 5. Dekoracja:
    Wafle do lodów odkroić z jednej strony i włożyć w boki tortu, środki wafli wypełnić masą śmietanową i masą z kakao. Wierzch tortu udekorować owocami, kwiatkami cukrowymi i perełkami dekoracyjnymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylatorcikdla gościszybkitanina imieninyna okazjeprzepis_miesiąca1000ciekawysezonowyz waflami lodowymina rodziny

Komentarze

Podobne przepisy

Pavlova z owocami lata

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Pavlova z owocami lata

Beza stanowi podstawę całego deseru,...

Pavlova z owocami lata

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pavlova z owocami lata

chrupiące z zewnątrz , wilgotna...

Keks z owocami lata

Dodane przez: Goszka

Keks z owocami lata

Do letniego keksa użyłam czarnych...

torcik

Dodane przez: Kasja1986

Mini torciki śmietanowe z musem i owocami

Pyszny kawałek nieba dla małych...

Maślane z owocami lata

Dodane przez: anetamlp

Maślane z owocami lata

Owoce z ogrodu zainspirowały mnie...

tort śmietanowy z owocami

Dodane przez: Babka

Tort śmietanowy z owocami

pyszny i lekki jak motyl tort śmietanowy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE