Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszny torcik śmietanowy z musem dyniowym z mango na czekoladowym biszkopcie to super połączenie. Ciasto ciekawie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Coś dla miłośników dyni, ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 17 cm)
    biszkopt:
    2 jajka,
    2 czubate łyżki mąki,
    2 łyżki ksylitolu (może być cukier),
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    płaska łyżeczka karobu (lub łyżeczka kako)
    szczypta soli,
    łyżka oleju,
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%,
    2 śmietan fixy,
    2 łyżki cukru pudru,
    masa dyniowa z mango:
    200 g puree z pieczonej dyni,
    200 g miąższu z mango ( bardzo dojrzałego),
    2 łyżki żelatyny,
    2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
    ok. 50 ml gorącej wody,
    oraz starta czekolada do dekoracji ( u mnie białą, gorzka i mleczna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i karobem, dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, na końcu olej.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    Gdy piecze nam się biszkopt przygotowujemy masy. Najpierw masę dyniową.
    masa dyniowa z mango:
    Żelatynę i cukier rozpuścić dokładnie w wodzie, przestudzić.
    Puree zmiksować razem z miąższem mango, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Jeśli lubimy słodsza masę możemy dodać więcej cukru. Odstawić żeby zaczęło tężeć.
    masa śmietanowa:
    Śmietan fix zmieszać z cukrem. Śmietanę razem z fix ubić na sztywno.
    Składanie tortu:
    Na wystudzony biszkopt nakładamy połowę masy śmietanowej, masę dyniową oraz resztę masy śmietanowej. Posypujemy starta czekoladą i ostawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy aby smak dyni był mniej wyczuwalny możemy dać więcej miąższu mango a mniej dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować