Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango

  • wyświetlono: 362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny torcik śmietanowy z musem dyniowym z mango na czekoladowym biszkopcie to super połączenie. Ciasto ciekawie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Coś dla miłośników dyni, ale nie tylko.

b
  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: (tortownica 17 cm)
biszkopt:
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki,
2 łyżki ksylitolu (może być cukier),
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka karobu (lub łyżeczka kako)
szczypta soli,
łyżka oleju,
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%,
2 śmietan fixy,
2 łyżki cukru pudru,
masa dyniowa z mango:
200 g puree z pieczonej dyni,
200 g miąższu z mango ( bardzo dojrzałego),
2 łyżki żelatyny,
2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
ok. 50 ml gorącej wody,
oraz starta czekolada do dekoracji ( u mnie białą, gorzka i mleczna)

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik śmietanowy z musem z dyni i mango

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i karobem, dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo mąkę, na końcu olej.
    Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem, wysmarowaną odrobiną oleju i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.
    Gdy piecze nam się biszkopt przygotowujemy masy. Najpierw masę dyniową.
    masa dyniowa z mango:
    Żelatynę i cukier rozpuścić dokładnie w wodzie, przestudzić.
    Puree zmiksować razem z miąższem mango, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Jeśli lubimy słodsza masę możemy dodać więcej cukru. Odstawić żeby zaczęło tężeć.
    masa śmietanowa:
    Śmietan fix zmieszać z cukrem. Śmietanę razem z fix ubić na sztywno.
    Składanie tortu:
    Na wystudzony biszkopt nakładamy połowę masy śmietanowej, masę dyniową oraz resztę masy śmietanowej. Posypujemy starta czekoladą i ostawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy aby smak dyni był mniej wyczuwalny możemy dać więcej miąższu mango a mniej dyni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mangoświętaDyniaCiasto z galaretkąprzyjęcieboże narodzeniejesienne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

truskawkowy torcik

Dodane przez: katarzynka455

Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową

Jeszcze trochę świeżych truskawek...

Torcik śmietanowy z truskawkami i ananasem z kokosową nutą

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowy z truskawkami i ananasem...

Rewelacyjne połaszenie truskawek,...

tort biszkoptowy  z masą śmietanową z mascarpone i słodkościami

Dodane przez: majka190382

TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z MASCARPONE...

Taki torcik przygotowałam dla syna...

Zielony torcik z kremem śmietanowo-serowym i malinami

Dodane przez: rena123

Zielony torcik z kremem śmietanowo-serowym...

Pyszny torcik inspirowany popularnym...

tort z owocami

Dodane przez: majka190382

TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI

Biszkopt, ubita śmietana i owoce...

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto śmietanowe z musem arbuzowym i herbatnikami

Ciasto ucieszy podniebienie nawet...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE