Torcik śmietanowy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Torcik był pierwszym ciastem, które sama upiekłam.

Składniki:

  • Ciasto I:
    8 białek
    ● szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 1 szkl. maku
    ● łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II:
    2 jajka
    ● 8 żółtek
    ● po 8 łyżek cukru i mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 2 galaretki cytrynowe
    ● 2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i mak. Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Ciasto II: żółtka i jajka ucieramy z cukrem, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Pieczemy jak ciasto I.
  • 3. Masa: galaretki rozpuszcza my w wodzie, stu dzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Mieszamy z galaretkami.
  • 4. Ciasto II przekrawamy, wykładamy połowę masy, przykrywamy ciastem I. Smarujemy resztą masy i przykrywamy drugą częścią ciasta II.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować