Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Pyszny, letni torcik, do którego możemy użyć dowolnych owoców, dobierając odpowiedni smak galaretki.

Składniki:

  • Spód:
    330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym,
    70g masła,
    czubata łyżka nutelli.

    Masa śmietankowa:
    320g truskawkowego serka homogenizowanego,
    250ml śmietanki 30%,
    400g gęstego jogurtu naturalnego,
    2 czubate łyżki cukru pudru,
    6 czubatych łyżeczek żelatyny.

    Masa truskawkowa:
    500g truskawek,
    3 galaretki truskawkowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować