Torcik śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nawet o tej porze roku ciasto swoim smakiem przypomina nam smaki lata.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    30 dag jogurtu naturalnego
    2 torebki cukru waniliowego
    60 dag śmietany kremówki
    5 łyżeczek żelatyny
    50 dag mrożonych truskawek lub malin
    7 dag cukru

Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 min.
  • 2. Krem:Jogurt naturalny wymieszać z 25 dag ubitej śmietany, 2 łyżeczkami żelatyny, cukrem waniliowym i 5 dag cukru.
  • 3. Truskawki zmiksować i połączyć z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny i schłodzić.
  • 4. Ochłodzony biszkopt rozkroić na dwie części. Jedną część włożyć do blaszki, w której był pieczony biszkopt. Na placku rozsmarować 1/2 kremu z jogurtu naturalnego. Zmiksowane truskawki rozłożyć na kremie i przykryć drugą połową kremu. Widelcem zrobić wzory (delikatnie wymieszać). Przykryć drugim plackiem. Schłodzić 3-4 godzin. Resztę śmietany ubić i wyłożyć na wierzch. Udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy