Krem:
30 dag jogurtu naturalnego
2 torebki cukru waniliowego
60 dag śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
50 dag mrożonych truskawek lub malin
7 dag cukru
Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 min.
2.Krem:Jogurt naturalny wymieszać z 25 dag ubitej śmietany, 2 łyżeczkami żelatyny, cukrem waniliowym i 5 dag cukru.
3.Truskawki zmiksować i połączyć z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny i schłodzić.
4.Ochłodzony biszkopt rozkroić na dwie części. Jedną część włożyć do blaszki, w której był pieczony biszkopt. Na placku rozsmarować 1/2 kremu z jogurtu naturalnego. Zmiksowane truskawki rozłożyć na kremie i przykryć drugą połową kremu. Widelcem zrobić wzory (delikatnie wymieszać). Przykryć drugim plackiem. Schłodzić 3-4 godzin. Resztę śmietany ubić i wyłożyć na wierzch. Udekorować.
Komentarze