Torcik śmietankowy kruszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel białka od żółtek
2. ubij białka dodając co chwile trochę cukru,
3 . gdy białka i cukier ubiją się na sztywno dodaj żółtka i dalej miksuj .
4 , pózniej przesiej mąke i dodaj do reszty składników i dobrze wymiksuj .
5, rozgrzej piekarnik to temp 200*C
6, przygotuj forme spód posmaruj margaryna i posyp bułka tartą
7. wylej mase ciasta na blaszkę i piec przez 30 min .
8 Gdy ciato bedzie gotowe zostaw je w piwkarniku zeby tam wystygło żeby nie opadło,
9, gdy bedzie zimne przekruj na trzy cześci żeby byłobardziej miekkie polej każda cześć likierem np kawowym lub sokiem z cytryny .
Krem;
1. rozpuść budynie w zimnym mleku dodaj cukier i jajo i wymiksuj żeby nie było grudek .
2, zagrzej mleko na gazie gdy bedzie sie gotować to wlej budyn i zagotuj
3, odstaw do wystygniecia
4. zmiksuj masło gdy budyn bedzie gotowy dodawaj to masło i miksuj aż powstanie krem dodaj wiórka kokosowe do kremu.
5, na pierwszy spód dodaj troche dżemu porzeczkowego i dopiero krem bedzie lepszy smak.
6, przykryj ciastem póniej krem i znów .
Gdy twój tort bedzie przypminał ciasto posmaruj całośc kremem . i zrób znaczki rękawem cukierniczym na srodku napisz wiek osoby dla której jest tort a obok położ różyczk posyp startą czekoladą , tort bedzie cudowny pamiartaj ze dekorowac możesz jak chcesz według własnych pomysłów :)
Porady
Pamietaj nie wyciagaj ciasta z gorącego piekarnika .
Dekoruj jak chcesz :)
Budyn musi bys dobrze wystudzony żeby powstał krem.:)
Komentarze