Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę. Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop. przez ok.35 minut.
2.Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
3.KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach. Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
4.PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
5.PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem
6.wyłożyć dżem wiśniowy
7.Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
8.Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu. Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
9.Resztę kremu podzielić na 2 części. Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy. Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.
Komentarze