Torcik śmietankowy

0 (0 ocen)

Śmietankowy torcik dla całej rodzinki

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka -6 szt dużych
    proszek do pieczenia -2 łyżeczki
    cukier -250 g
    mąka ziemniaczana -250 g
    mąka pszenna -125 g
    ocet -1 łyżka
    KREM
    śmietana Puratos -750 ml
    barwnik różowy
    barwnik zielony
    róża gotowa z masy
    dżem wiśniowy -1 słoik
    PONCZ
    woda gotowana -1 szkl
    sok z cytryny -2 łyżki
    kilka kropli spirytusu
    cukier -1,5 łyżeczki

Torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik śmietankowy 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę. Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop. przez ok.35 minut.
  • Torcik śmietankowy 2. Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.
  • Torcik śmietankowy 3. KREM
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach. Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
  • Torcik śmietankowy 4. PONCZ
    Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
  • Torcik śmietankowy 5. PRZEŁOŻENIE TORTU
    Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem
  • Torcik śmietankowy 6. wyłożyć dżem wiśniowy
  • Torcik śmietankowy 7. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
  • Torcik śmietankowy 8. Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu. Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
  • Torcik śmietankowy 9. Resztę kremu podzielić na 2 części. Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy. Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy