torcik śmietankowo - brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Na domowe przyjęcia

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki mąki
    nadzienie:
    1 litr śmietany 30%
    1 puszka brzoskwiń
    4 śmietan-fix
    10 łyżek cukru pudru
    dodatkowo:
    orzechy łuskane
    różyczki

Torcik śmietankowo - brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik śmietankowo - brzoskwiniowy 1. biszkopt:
    Białka ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 % przez 25-30minut. ( do suchego patyczka )
    masa:
    Śmietanę dobrze schłodzić. Ubijać z cukrem pudrem i śmietan-fix aż do pożądanej konsystencji. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
    Upieczone ciasto przekroić na 3 części. pierwszy placek nasączyć sokiem z brzoskwiń, wyłożyć 1/4 ubitej śmietany i połowę pokrojonych brzoskwiń, wyrównać, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem. Boki ciasta i górę obłożyć śmietaną, wyrównać nożem maczanym w gorącej wodzie. Wierzch posypać orzechami, udekorować różyczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy