MASA SEROWA:
500 g. białego sera mielonego
1 opakowanie śnieżki
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
MASA ŚLIWKOWA:
300 g śliwek węgierek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki wiśniowej
250 ml wrzącej wody
1 opakowanie cukru waniliowego z dodatkiem cynamonu (jeśli nie mamy można dodać zwykły cukier)
Torcik śliwkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić z cukrami na sztywno, dodać żółtka i dalej miksować. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać ciasto łyżką. Przełożyć na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wyłożona papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 30 min. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
MASA SEROWA:
Ser zmiksować krótko ze śnieżka i cukrem pudrem, dodać aromat waniliowy i razem wymieszać. Połowę masy serowej nałożyć na 1 biszkopt.
MASA ŚLIWKOWA:
Śliwki oczyścić z pestek, umyć i przekroić na ćwiartki, włożyć do rondelka i podsmażyć ok. 30 min do lekkiego rozpadnięcia się owoców (ale nie całkiem). Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i zostawić do lekkiego stężenia (ale musi być w formie płynnej). Po tym czasie galaretkę dodać do śliwek i wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy śliwki będą lekko sztywne wyłożyć połowę na masę serową.
Na warstwę śliwkową nałożyć ser ( zostawić troszkę na wierzch), Następnie przykryć masę 2 biszkoptem i wyłożyć resztę śliwek, a na wierzch pozostawiony wcześniej ser. Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Komentarze