Torcik serowy z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    Tortownica o śr 22 cm
    3 jajka
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    100 ml wody
    50 ml likieru kokosowego

    Masa serowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    35 dag twarożku kremowego (mielonego)
    150 ml likieru kokosowego
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    Czereśnie ilość wg uznania
    Liście świeżej melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Torcik serowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia.
    Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

    Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.
  • 2. Poncz:
    Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe.
  • 3. Masa serowa:
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki.

    Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować