Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
Tortownica o śr 22 cm
3 jajka
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
100 ml wody
50 ml likieru kokosowego
Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
35 dag twarożku kremowego (mielonego)
150 ml likieru kokosowego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Czereśnie ilość wg uznania
Liście świeżej melisy do dekoracji
Torcik serowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia.
Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.
3.Masa serowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.
Komentarze