Torcik serowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiśnie możemy zastąpić np. malinami.

Składniki:

  • Ciasto: 2 żółtka
    ● 275 g margaryny
    ● 500 g maki
    ● 250 g cukru
    ● 50 g mielonych migdałów
    ● szczypta soli
    Masa: 50 ml mleka
    ● 50 g kremówki
    ● 500 g sera śmietankowego
    ● 80 g budyniu waniliowego
    ● cukier waniliowy
    ● 100 g cukru
    ● 3 jajka
    Oraz: 500 g wydrylowanych wiśni
    ● łyżka mąki
    ● cukier puder do posypania

Torcik serowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: roztopiona margarynę zagniatamy z reszta składników. Owijamy folia, schładzamy 30 minut. Na dno i boki tortownicy (sr. 26 cm) wykładamy 2/3 ciasta.
  • 2. Masa: ser ucieramy z mlekiem, kremówka, cukrami, budyniem, jajkami. Wlewamy na ciasto.
  • 3. Wiśnie obtaczamy w mace. Wykładamy na masę. Pieczemy ok. 15 minut w 175 °C. Wierzch posypujemy reszta ciasta starta na tarce. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy