Lekki, delikatny tort na zimno z dodatkiem świeżych truskawek. No i oczywiście kaloryczny. Idealny dodatek do kawy w gronie znajomych.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Składniki:
2 łyżki pokruszonych drobno herbatników
Masło do formy
½ szklanki błyskawicznej kaszy kuskus
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
250 g serka mascarpone
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka żelatyny
½ kg świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
½ l śmietany 36%
2 zagęstniki do śmietany
2 łyżki cukru pudru
Torcik serowo śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kaszę zalać ½ szklanki wrzątku, przykryć, odstawić na 5 minut, następnie przemieszać kaszę. Wystudzoną kaszę z cukrem pudrem zmiksować blenderem na gładką masę. Do masy dodać cukier waniliowy, serek i jogurt, sok z cytryny, miksować dalej na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, wystudzić, wlać do zmiksowanej masy, wymieszać. Tortownicę natłuścić masłem, posypać spód i boki pokruszonymi ciastkami, wylać masę serową, schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dodać połowę pokrojonych truskawek w kostkę, wymieszać, przestudzić, wylać na schłodzoną masę serową. Ponownie schłodzić. Ułożyć pozostałe, przekrojone truskawki(3-4 zostawić do dekoracji). Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać zagęstniki, dokładnie wymieszać. Na truskawki wylać dekoracyjnie śmietanę, schłodzić, ułożyć na wierzchu całe truskawki.
Komentarze