Torcik serowo-kawowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszny torcik z malinami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki cukru (drobny cukier do wypieków)
    3 kopiate łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Poncz: około 125 ml słodkiej kawy

    Galaretka malinowa:

    500 g malin (mrożone lub świeże)
    2 galaretki malinowe
    350 ml wody

    Masa serowa:

    około 650 – 700 g sera białego 3 razy zmielony lub z wiaderka (sernikowy)
    250 ml śmietany 30 % lub 36%
    4-5 łyżek cukru pudru
    6-7 łyżeczek żelatyny
    2-3 łyżki soku z cytryny
    woda do zakrycia żelatyny

    Polewa:

    100 g czekolady
    4 łyżki mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik serowo-kawowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:

    Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.

    Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa. Dodawać strużką olej, przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

    Piec około 15-20 minut. Biszkopt odstawić do wystygnięcia. Ponownie ułożyć w tortownicy. Naponoczować kawą.

    Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku. Zalać maliny. Gdy masa będzie tężejąca przełożyć na biszkopt.

    Żelatynę zalać zimną wodą – tyle wody, aby tylko przykryła proszek żelatyny. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę napęczniałą podgrzewać na gazie lub w kuchence mikrofalowej, tylko do rozpuszczenia. Nie zagotować (traci swoje wartości tężejące).

    Ser miksować z cukrem pudrem, można dosłodzić, jeżeli chcemy. Dodawać śmietanę kremówkę i zimną żelatynę. Dodać sok z cytryny. Masę serową przełożyć na maliny. Zostawić na całą noc w lodówce. Na następny dzień zrobić polewę.

    Składniki na polewę rozpuszczać pomału w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą polać ciasto. Schłodzić.

    Do żelatyny można również dodawać po łyżce śmietanki i ją hartować. Później połączyć z masą serową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Maliny Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować