500 g malin (mrożone lub świeże)
2 galaretki malinowe
350 ml wody
Masa serowa:
około 650 – 700 g sera białego 3 razy zmielony lub z wiaderka (sernikowy)
250 ml śmietany 30 % lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
6-7 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
woda do zakrycia żelatyny
Torcik serowo-kawowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa. Dodawać strużką olej, przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Piec około 15-20 minut. Biszkopt odstawić do wystygnięcia. Ponownie ułożyć w tortownicy. Naponoczować kawą.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku. Zalać maliny. Gdy masa będzie tężejąca przełożyć na biszkopt.
Żelatynę zalać zimną wodą – tyle wody, aby tylko przykryła proszek żelatyny. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę napęczniałą podgrzewać na gazie lub w kuchence mikrofalowej, tylko do rozpuszczenia. Nie zagotować (traci swoje wartości tężejące).
Ser miksować z cukrem pudrem, można dosłodzić, jeżeli chcemy. Dodawać śmietanę kremówkę i zimną żelatynę. Dodać sok z cytryny. Masę serową przełożyć na maliny. Zostawić na całą noc w lodówce. Na następny dzień zrobić polewę.
Składniki na polewę rozpuszczać pomału w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą polać ciasto. Schłodzić.
Do żelatyny można również dodawać po łyżce śmietanki i ją hartować. Później połączyć z masą serową.
Komentarze