Torcik serowo- kawowy

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo ładnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje a w dodatku nie wymaga pieczenia

Składniki:

  • 450 sera twarogowego( ja użyłam,, mój ulubiony Wieluń")
    200 g masła
    3 żółtka
    2 szklanki mleka w proszku
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szklanka wody
    200 g biszkoptów
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    kakao do posypania
    cukier puder do posypania

Torcik serowo- kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w64bae 1. Kawę zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Na tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkopty nasączone w kawie.




  • image-1kctipp 2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, żelatynę , ser oraz 3 łyżki ostudzonej kawy. Wszystko dokładnie ucieramy aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.


  • image-172rpbv 3. Na biszkopty wykładamy masę serową i wyrównujemy wierzch.



  • image-0bvutcp 4. Na masę serową wykładamy nasączone w kawie biszkopty i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • image-1rspkqb 5. Przed podaniem posypujemy obficie kakao i w kilku miejscach oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy