Ciasto bardzo ładnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje a w dodatku nie wymaga pieczenia
Składniki:
450 sera twarogowego( ja użyłam,, mój ulubiony Wieluń")
200 g masła
3 żółtka
2 szklanki mleka w proszku
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szklanka wody
200 g biszkoptów
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
kakao do posypania
cukier puder do posypania
Torcik serowo- kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Na tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkopty nasączone w kawie.
2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, żelatynę , ser oraz 3 łyżki ostudzonej kawy. Wszystko dokładnie ucieramy aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
3. Na biszkopty wykładamy masę serową i wyrównujemy wierzch.
4.Na masę serową wykładamy nasączone w kawie biszkopty i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5.Przed podaniem posypujemy obficie kakao i w kilku miejscach oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze