Torcik potrójnie czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Czekoladowy biszkopt przełożony musem z ciemnej czekolady a całość zwieńczona kremowym musem z białej czekolady. Czekoladowy zawrót głowy idealny na Walentynki jak i na inne okazje.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt czekoladowy:

    • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
    • 100 g cukru pudru
    • 70 g mąki pszennej
    • 70 g mąki ziemniaczanej
    • 3 kopiate łyżki kakao

    Mus z ciemnej czekolady:

    • 250 g sera mascarpone
    • 100 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)
    • 300 ml zimnej śmietanki kremowej 30%
    • 1/2 szklanki cukru pudru

    Mus z białej czekolady:
    • 250 g sera mascarpone
    • 100 g białej czekolady
    • 300 ml zimnej śmietanki kremowej 30%
    • 1/2 szklanki cukru pudru

    Nasączenie: 3 łyżeczki nalewki wiśniowej i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Torcik potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć delikatnie bułką tartą.
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez ok. 5 minut, do powstania puszystej i gęstej masy. W drugiej misce ubić białka z resztą cukru pudru przez kolejne 5 minut, do powstania sztywnej i lśniącej piany. Do oddzielnej miski przesiać obie mąki razem z kakao i dokładnie wymieszać.
    Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/2 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc przy tym ubitej piany. Wsypać drugą połowę mieszanki i znów delikatnie połączyć. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch.
    Piec przez około 40 minut.
  • 2. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Ciasto ostudzić w formie, następnie ustawić na kratce do całkowitego wystudzenia i stężenia. Przekroić na 3 blaty. Każdy skropić 2 łyżeczkami herbaty wymieszanej z nalewką. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze(ja wykorzystałam dno tortownicy) i rozsmarować na nim 1/2 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować pozostałym musem czekoladowym. Położyć ostatni krążek i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa zastygła.
  • 3. Mus z ciemnej czekolady: Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać 2 łyżki mleka i rozpuścić. Jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami łyżki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na jakieś 10 minut.
    Analogicznie przygotować mus z białej czekolady. Przygotować go na pół godziny przed wyjęciem zastygającego w lodówce tortu.
  • 4. Musem z białej czekolady obłożyć tort i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Tuż przed podaniem z papieru wyciąć szablon w kształcie serca i posypać tort kakao.

Porady

Tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopt nabrał nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować