Torcik podwójnie truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Idealnie nadaje się na urodziny dla dziecka, nietłusty, owocowy, dzięki zawartej w nim galaretce z musem truskawkowym idealny na upalne lato, wręcz chłodzący!Polecam serdecznie taką wersję, na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę niebanalnym wyglądem :-)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 4 jajka ( biała i żółtka osobno)

    - szczypta soli

    - 1/2 szklanki cukru

    - 3/4 szklanki mąki pszennej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



    Składniki na masę śmietankowo-truskawkową:

    - 200 g śmietany kremówki 36 %

    - 400 g truskawek

    - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

    - 2 łyżki żelatyny

    - 1/4 szklanki gorącej wody



    Składniki na środkową masę:

    - 450 g truskawek

    - 2 galaretki truskawkowe

    - 500 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Torcik podwójnie truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy masę. Truskawki umyte i odszypułowane blendujemy na mus. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, truskawkowy mus oraz żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (żelatynę wlewamy gorącą).

    Masę chłodzimy w lodówce aż stężeje, ja przyspieszyłam ten proces w zamrażalniku ;-)
  • 2. Między czasie przygotowujemy biszkopt, będziemy z niego robić roladę z masą śmietankowo-truskawkową. W tej wersji też roladę możecie zostawić i tak podawać udekorowaną bitą śmietaną świeżymi truskawkami oraz miętą.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką tak, aby masa nadal była puszysta, inaczej nasz biszkopt nie wyrośnie.

    Ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt kładziemy górą do dołu na mokry rącznik kuchenny, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i szybko zawijamy w rulon. Dzięki wilgotnemu ręcznikowi biszkopt będzie bardziej elastyczny i nie będzie taki wysuszony.

    Zostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Odwijamy wystudzony biszkopt, nakładamy całą masę, rozsmarowujemy, zostawiając po obu końcach nieposmarowane tak, aby masa przy zawijaniu nie wychodziła z rolady.

    Roladę zawijamy w ręcznik kuchenny, chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy ostatnią masę.

    Kolejne truskawki blendujemy na mus. Wodę zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i wsypujemy dwie galaretki truskawkowe.

    Do gorącej galaretki dodajemy mus truskawkowy, mieszamy, zostawiamy do ostudzenia. Aby przyspieszyć ten proces, miskę lub garnek z masą wkładamy do zimnej wody, gdy będzie w temperaturze pokojowej, przekładamy do lodówki do schłodzenia i delikatnego stężenia.
  • 5. Okrągłą miskę o średnicy ok 23 cm i wysokości 10 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby była na dnie i po bokach. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć nasz tort.

    Roladę kroimy na plastry o grubości ok 3 cm, wykładamy nimi dół i boki miski, jeden przy drugim, tak aby nasza tężejąca galaretka z musem truskawkowym nie wydostała się na zewnątrz. Nawet jak zostaną jakieś resztki rolady, to wypełniamy nimi w środku wszelkie dziury, na zewnątrz nie będzie tego widać.

    Tężejącą galaretkę z musem przekładamy do miski wyłożonej plastrami rolady.

    Całość chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki. Proces możemy znów trochę przyspieszyć, wkładając całość do zamrażalnika.

    Gdy już nasze ciasto będzie gotowe i odpowiednio sztywne, przykładamy do miski talerz lub paterę i odwracamy do góry nogami, folię spożywczą zdejmujemy.

    Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i miętą.

Porady

Taki torcik można zrobić również z malinami, jagodami, brzoskwiniami. Aby skrócić czas chłodzenia polecam wstawić masy do zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować