Torcik podwójnie truskawkowy

  • wyświetlono: 609 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealnie nadaje się na urodziny dla dziecka, nietłusty, owocowy, dzięki zawartej w nim galaretce z musem truskawkowym idealny na upalne lato, wręcz chłodzący!Polecam serdecznie taką wersję, na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę niebanalnym wyglądem :-)

Joanna Klein
  • 8 porcje
  • 180min

Składniki

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka ( biała i żółtka osobno)

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Składniki na masę śmietankowo-truskawkową:

- 200 g śmietany kremówki 36 %

- 400 g truskawek

- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 2 łyżki żelatyny

- 1/4 szklanki gorącej wody



Składniki na środkową masę:

- 450 g truskawek

- 2 galaretki truskawkowe

- 500 ml wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik podwójnie truskawkowy

  • 1. Najpierw robimy masę. Truskawki umyte i odszypułowane blendujemy na mus. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, truskawkowy mus oraz żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (żelatynę wlewamy gorącą).

    Masę chłodzimy w lodówce aż stężeje, ja przyspieszyłam ten proces w zamrażalniku ;-)
  • 2. Między czasie przygotowujemy biszkopt, będziemy z niego robić roladę z masą śmietankowo-truskawkową. W tej wersji też roladę możecie zostawić i tak podawać udekorowaną bitą śmietaną świeżymi truskawkami oraz miętą.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników.

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką tak, aby masa nadal była puszysta, inaczej nasz biszkopt nie wyrośnie.

    Ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt kładziemy górą do dołu na mokry rącznik kuchenny, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i szybko zawijamy w rulon. Dzięki wilgotnemu ręcznikowi biszkopt będzie bardziej elastyczny i nie będzie taki wysuszony.

    Zostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Odwijamy wystudzony biszkopt, nakładamy całą masę, rozsmarowujemy, zostawiając po obu końcach nieposmarowane tak, aby masa przy zawijaniu nie wychodziła z rolady.

    Roladę zawijamy w ręcznik kuchenny, chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy ostatnią masę.

    Kolejne truskawki blendujemy na mus. Wodę zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i wsypujemy dwie galaretki truskawkowe.

    Do gorącej galaretki dodajemy mus truskawkowy, mieszamy, zostawiamy do ostudzenia. Aby przyspieszyć ten proces, miskę lub garnek z masą wkładamy do zimnej wody, gdy będzie w temperaturze pokojowej, przekładamy do lodówki do schłodzenia i delikatnego stężenia.
  • 5. Okrągłą miskę o średnicy ok 23 cm i wysokości 10 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby była na dnie i po bokach. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć nasz tort.

    Roladę kroimy na plastry o grubości ok 3 cm, wykładamy nimi dół i boki miski, jeden przy drugim, tak aby nasza tężejąca galaretka z musem truskawkowym nie wydostała się na zewnątrz. Nawet jak zostaną jakieś resztki rolady, to wypełniamy nimi w środku wszelkie dziury, na zewnątrz nie będzie tego widać.

    Tężejącą galaretkę z musem przekładamy do miski wyłożonej plastrami rolady.

    Całość chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki. Proces możemy znów trochę przyspieszyć, wkładając całość do zamrażalnika.

    Gdy już nasze ciasto będzie gotowe i odpowiednio sztywne, przykładamy do miski talerz lub paterę i odwracamy do góry nogami, folię spożywczą zdejmujemy.

    Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i miętą.

Porady

Taki torcik można zrobić również z malinami, jagodami, brzoskwiniami.
Aby skrócić czas chłodzenia polecam wstawić masy do zamrażalnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitruskawki_przepisbiszkopt_z_truskawkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Mega truskawkowy torcik

Dodane przez: Jaga85

Mega truskawkowy torcik

Jeśli sezon truskawkowy ma być...

Torcik truskawkowy

Dodane przez: asiapolak

Torcik truskawkowy

Delikatny torcik pachnący truskawkami,...

torcik truskawkowo - jogurtowy

Dodane przez: rena123

Torcik truskawkowo-jogurtowy

Lekki torcik na biszkopcie z dużą...

Advocatowo- truskawkowy torcik

Dodane przez: Jaga85

Advocatowo-truskawkowy torcik

Bardzo lubię truskawkowy sezon....

torcik

Dodane przez: manka4

Torcik truskawkowy

Jest to torcik który zawsze wyjdzie...

Torcik śmietankowo-truskawkowy

Dodane przez: aniak

Torcik śmietankowo-truskawkowy

Pyszny torcik bez okazji na kakaowym...