Tort z pianką

  • wyświetlono: 557 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pychota

słodyczka
  • 300min

Składniki

Biszkopt:
1 łyżka kakao
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
5 łyżek zimnej wody
20 dag cukru kryształu
5 jaj
15 dag mąki tortowej typ 450

Masa żółta:
1/2 litra mleka
5 żółtek
2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
2 łyżki z górką mąki tortowej
15 dag cukru kryształu
30 dag masła
1 duży cukier waniliowy 32 g

Masa biała:
20 dag cukru pudru
5 białek

Polewa:
5 dag czekolady gorzkiej
2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z pianką

  • image-24ct6e01. Upiec biszkopt:
    Najpierw ubić na sztywno białka, następnie dodać stopniowo cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie wlewać po łyżce wody ubijać. Teraz dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, wszystko delikatnie wymieszać łyżką, tak żeby nie było żadnych grudek mąki. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 190 stopni do zrumienienia ok. 25 min.
  • 2. Ugotować budyń:
    Odlać pół szklanki mleka, dodać do niego mąkę i żółtka, roztrzepać tak, aby była jednolita konsystencja. Resztę mleka zagotować z cukrami i wlać powstały płyn. Gotować ok. 5 min. do zgęstnienia.
  • 3. Masa żółta:
    Utrzeć masło "na puch" aż zbieleje. Dodawać po łyżce wystudzony budyń, ucierać.
  • image-1vfe01c4. Biszkopt przekroić na 2 części i przełożyć masą budyniową. Dać do lodówki do wychłodzenia.
  • image-0vumuc15. Masa biała:
    Ubić białka, dodać stopniowo cukier, ubijać aż będzie sztywna. Wstawić nad parę wodną i ubijać ok.10 min. aż starci zapach surowych jaj i będzie tak sztywna, że będzie można ją kroić nożem. Wtedy zdjąć z pary i dalej ubijać do momentu, gdy będzie letnia. Wyłożyć na ciasto.
  • image-0cxs3oy6. Rozprowadzić równo i porobić wzorki. Dać do lodówki do wychłodzenia.
  • image-1ykovvx7. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z mlekiem nad parą wodną. Letnią polać torcik. Dać do lodówki.

Porady

Tortownica 28 cm. Często piekę na małej tortownicy 20 cm, wtedy biszkopt przekrawam na 2 części, które tworzą odrębne spody, a na nie nakładam masę budyniową i piankę. Nie robię dwóch warstw biszkoptów, mam 2 torciki w trochę innym wydaniu. Pianka smakuje jak ciepłe lody albo ptasie mleczko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylatortyurodzinyDeserbudyńmasa budyniowaświętapiankatorcikkakaoimprezatort urodzinowytort z piankąciasta świątecznepychotadomowe wypiekitort imieninowyciasta domowemasa z białektort po czeskubita piana

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: violast11

SERNIK Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Delikatny, kremowy serniczek z...

Szarlotka z pianką

Dodane przez: Anna C

Szarlotka z pianką

Mamy sezon na jabłka i jest to...

Sernik z pianką truskawkową

Dodane przez: Marcin80

Sernik z pianką truskawkową

Uwielbiam sernik i truskawki .To...

Piernik z pianką śliwkową

Dodane przez: Anyzkowo

Piernik z pianką śliwkową

Przepyszne ciasto z pianką śliwkową....

Szarlotka z budyniową pianką.

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z kisielem, który wiąże...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE