Torcik PIRAMIDA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

0 (0 ocen)

sposób wykonania podpatrzony w programie Ewa gotuje, ale przepis na biszkopt i kremy mój własny

Składniki:

  • Biszkopt:(25x40cm)
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    w 1 szkl. zmieścić mąkę pszenną + 1 łyżeczka proszku do pieczenia+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka kakao
    1 łyżka oleju

    Krem kokosowy:
    budyń waniliowy
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    3/4 margaryny
    ok. pół paczki wiórek kokosowych
    2 łyżki likieru kokosowego

    Krem czekoladowy:
    budyń waniliowy
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    3/4 margaryny
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka kakao
    1 kieliszek wódki

    Poncz:
    posłodzona herbata

    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    perełki cukrowe
    kropelki czekoladowe
    wiórki kokosowe

    Poncz:
    posłodzona herbata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik piramida czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Powoli dodawać resztę składników. Wylać na formę biszkopt. Piec 20 min. w 180 stopniach.
  • 2. Krem kokosowy:
    na mleku i cukrze ugotować budyń- wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać budyń, następnie likier kokosowy. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką.
  • 3. Krem czekoladowy:
    na mleku i cukrze ugotować budyń- wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać budyń, kakao i wódkę. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę.
  • ciasto 4. Wystudzony biszkopt pokroić na 5 pasków o szerokości ok 13 cm, 10 cm, 8 cm, 6 cm i 2 cm.
  • 2 warstwy 5. Każdy kawałek ciasta nasączamy herbatą. Zaczynamy od najszerszego kawałka, smarujemy dżemem truskawkowym, nakładamy krem kokosowy. Kładziemy następny biszkopt, smarujemy kremem czekoladowym.
  • piramida 6. Nakładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i kremem kokosowym, następnie biszkopt, krem czekoladowy, i ostatni najwęższy biszkopt.
    Smarujemy boki kremem czekoladowym ze wszystkich stron, tworząc piramidę.
  • 7. Przyozdobić wg uznania.

Porady

Przed podaniem schłodzić co najmniej 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować