Torcik pełnia lata

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki torcik z kolorowymi owocami które daje nam lato :) Na cienkim, ucieranym cieście wyłożona jest masa śmietanowa z galaretką cytrynową. Wierzch wypełniają owoce zalane cytrynową galaretką. Pyszne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    80 g miękkiego masła
    80 g cukru
    100 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml mleka

    masa:
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%

    owocowy wierzch:
    1 brzoskwinia
    1 kiwi
    ok. 20 truskawek
    garść borówek
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik pełnia lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.
  • 2. Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Galaretka musi pozostać płynna.
    Śmietankę ubić, wlewać powoli, cały czas przy tym miksując, płynną galaretkę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki.
  • 3. Brzoskwinię i kiwi pokroić na cienkie plasterki. Kiwi wyłożyć na sitko, przelać wrzącą wodą (likwidujemy tym enzymy które nie pozwalają tężeć galaretce).
    Truskawki przekroić na połówki.
    Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ponownie lekko podgrzać (ale nie doprowadzić do wrzenia!), dodać plasterki brzoskwini i kiwi, jeszcze raz lekko podgrzewamy. Odstawić do ostudzenia (galaretka ma pozostać płynna).
    Na masę wyłożyć truskawki, brzoskwinie i kiwi wyjęte z galaretki, posypać borówkami. Wszystko zalać płynną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

Porady

Na wierzch ciasta można dodać inne ulubione owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować