Torcik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, po czym dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniami dodajemy po łyżce. Wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy około 50 minut. Dwie galaretki rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Gdy będą gotowe kroimy je nożem na kwadraciki. Po upieczeniu, biszkopt kroimy na 3 równe placki. Do mleka wsypujemy bitą śmietanę z dwóch opakowań. . Ubijamy, po czy, wlewamy wystudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dżem i miksujemy na niskich obrotach. Pierwszy placem smarujemy masą owocową, nakładamy drugi placek, który smarujemy masą śmietankową. Na masę śmietankową kładziemy kawałki brzoskwini z puszki. Przykrywamy ostatnim plackiem który smarujemy cieniutko pozostała masą. N wierzch wykładamy galaretkę. Porcje podajemy na waflu.
Komentarze