Torcik przygotowałam dla gości wszystkim bardzo posmakował,a szczególnie dzieciom bo kolorowyz owocami i galaretką.
2 godz.
Składniki:
600 g sera trzykrotnie mielonego
150 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 galaretka malinowa
1 galaretka jagodowa
3/4 szklanki jagód
3/4 szklanki malin
dodatkowo
200 g okrągłych biszkoptów
1 galaretka jagodowa
maliny i jagody do dekoracji
Torcik owocowe lato z jagodami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny i jagody zmiksować osobno w blenderze na mus.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić na bok.
Galaretkę malinową i jagodową rozpuścić osobno w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do stężenia.
Pozostałą galaretkę jagodową rozpuścić w 1/1/2 szklanki wody i także odstawić do stężenia.
2.Spód i boki tortownicy o wymiarach 21 wyłożyć biszkoptami.
Ser zmiksować z cukrami i śmietanką, podzielić na dwie części do pierwszej
dodać zmiksowane jagody, połowę przestudzonej żelatyny i tężejącą galaretkę jagodową,wymieszać masę wylać na biszkopty wyrównać wstawić do lodówki do stężenia.
Do drugiej połowy sera dodać zmiksowane maliny,drugą połowę żelatyny oraz stężoną galaretkę malinową i wylać na masę jagodową wyrównać i ponownie ciasto wstawić do lodówki .
3.Gdy masy będą stężone ciasto udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką jagodową ,wstawić do lodówki i dobrze całość schłodzić
Komentarze