Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone

  • wyświetlono: 897 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik jest bardzo smaczny, delikatny, prosty i szybki w przygotowaniu.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 70min

Składniki

Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone





SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok. 70 minut

Biszkopt:

3 jaja (białka i żółtka osobno)
60 g cukru (3 łyżki)
60 g mąki pszennej (2 łyżki kopiaste)
30 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka kopiasta)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Poncz:
125 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu lub brandy

Krem:
300 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
350 g nutelli o temperaturze pokojowej
1 łyżka rumu lub brandy
Dodatkowo ok 50 g siekanych orzechów laskowych do dekoracji




Sposób przygotowania przepisu:

Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierowym krążkiem (boków nie smarujemy ani nie posypujemy).
    Białka ubić na sztywną pianę z solą.
    Nie myjąc końcówek miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
    Do ubitych białek dodać krem z żółtek i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą. Na sam koniec wlać wodę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać jego powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie uchylamy piekarnika.
    Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Zimny odkroić od brzegów, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 placki.
    Przygotować poncz tj. wodę, cukier i sok zagotować. Wystudzić, dodać alkohol i nasączyć lekko każdy biszkopt.
  • 3. Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać rum, wymieszać i odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
    Pozostały krem podzielić na 4 część. Nasączone biszkopty przekładamy trzema częściami kremu. Ostatnią częścią kremu posmarować bok i wygładzić.
    Odłożony krem, przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, nacinamy jego koniec i dekorujemy wg. upodobania. Wierzch posypać siekanymi orzechami.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieorzechytorciknutellamascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

torcik

Dodane przez: klaudia1984

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna...

Torcik kakaowy z mascarpone

Dodane przez: MałaMi

Torcik kakaowy z mascarpone

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone...

tort orzechowy z masą nutella

Dodane przez: katrinaM24

Tort orzechowy z kremem nutella

łatwy i przepyszny tort, który...

image-028ycbf

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez...

Torcik niesamowicie prosty i szybki...

image-0oh9lbh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Torcik czekoladowy z mascarpone

Torcik na urodziny dla mojej córeczki.

image-1xo9sia

Dodane przez: Duśka55555

Pralinki orzechowe z nutellą

Przepyszne mocno orzechowe pralinki...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.