Torcik jest bardzo smaczny, delikatny, prosty i szybki w przygotowaniu.
1 godz. 10 min
Składniki:
Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok. 70 minut
Biszkopt:
3 jaja (białka i żółtka osobno)
60 g cukru (3 łyżki)
60 g mąki pszennej (2 łyżki kopiaste)
30 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka kopiasta)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
Poncz:
125 ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu lub brandy
Krem:
300 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
350 g nutelli o temperaturze pokojowej
1 łyżka rumu lub brandy
Dodatkowo ok 50 g siekanych orzechów laskowych do dekoracji
Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć papierowym krążkiem (boków nie smarujemy ani nie posypujemy).
Białka ubić na sztywną pianę z solą.
Nie myjąc końcówek miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
Do ubitych białek dodać krem z żółtek i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą. Na sam koniec wlać wodę i wszystko delikatnie wymieszać.
2.Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać jego powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie uchylamy piekarnika.
Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Zimny odkroić od brzegów, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 placki.
Przygotować poncz tj. wodę, cukier i sok zagotować. Wystudzić, dodać alkohol i nasączyć lekko każdy biszkopt.
3.Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać rum, wymieszać i odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
Pozostały krem podzielić na 4 część. Nasączone biszkopty przekładamy trzema częściami kremu. Ostatnią częścią kremu posmarować bok i wygładzić.
Odłożony krem, przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, nacinamy jego koniec i dekorujemy wg. upodobania. Wierzch posypać siekanymi orzechami.
Komentarze