Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Torcik jest bardzo smaczny, delikatny, prosty i szybki w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone





    SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok. 70 minut

    Biszkopt:

    3 jaja (białka i żółtka osobno)
    60 g cukru (3 łyżki)
    60 g mąki pszennej (2 łyżki kopiaste)
    30 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka kopiasta)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 łyżki zimnej wody

    Poncz:
    125 ml wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka rumu lub brandy

    Krem:
    300 g dobrze schłodzonego serka mascarpone
    350 g nutelli o temperaturze pokojowej
    1 łyżka rumu lub brandy
    Dodatkowo ok 50 g siekanych orzechów laskowych do dekoracji




Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierowym krążkiem (boków nie smarujemy ani nie posypujemy).
    Białka ubić na sztywną pianę z solą.
    Nie myjąc końcówek miksujemy żółtka z cukrem na kogel-mogel.
    Do ubitych białek dodać krem z żółtek i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą. Na sam koniec wlać wodę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać jego powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie uchylamy piekarnika.
    Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Zimny odkroić od brzegów, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 placki.
    Przygotować poncz tj. wodę, cukier i sok zagotować. Wystudzić, dodać alkohol i nasączyć lekko każdy biszkopt.
  • 3. Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać rum, wymieszać i odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
    Pozostały krem podzielić na 4 część. Nasączone biszkopty przekładamy trzema częściami kremu. Ostatnią częścią kremu posmarować bok i wygładzić.
    Odłożony krem, przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, nacinamy jego koniec i dekorujemy wg. upodobania. Wierzch posypać siekanymi orzechami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

torcik orzechowy

To może cię zainteresować