Torcik niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt1: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do prodiża,pieczemy ok 30 minut
2.Biszkopt2: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy kakao,miskujemy.(JESLI NIE LUBIMY MOCNEGO SMAKU KAKAO MOZNA DODAC KAKAO ROZPUSZCZALNE,CIASTO BEDZIE CIEMNE,ALE PRZYJEMNE W SMAKU)Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do prodiża,pieczemu ok.30 minut
3.Ciasta przekrawamy każdy kolor na 2 częsci.
4.Smietany kremówki ubijamy na sztywno.Kładziemy jasny biszkopt,nasączamy wodą z cytrynowym sokiem i cukrem,Nakładamy krem smietanowy,nakładamy ciemny biszkopt,nasączamy,dajemy krem.Tak postępujemy z każdym plackiem.
5.Boki i wierzch tortu rownież smarujemy ubitą smietana,Boki obkładamy na przemian jasnymi i ciemnymi rurkami ciasno obok siebie.Przewiązujemy kokardą.Na wierch tortu wsypujemy lentilki.Radośc dzieciaków gwarantowana!
Porady
Torcik jest inny niz tradycyjne torty,wywołujemy usmiech na każdej buzi.
Komentarze