Torcik Natalii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Torcik przygotowałam z okazji 13 urodzin córki.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopty:

    8 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, 5 jajek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    dodatkowo do II biszkopta : 2 łyżki kakao

    MASA BUDYNIOWA,:
    1 opakowanie kremu karpatka,
    250 g margaryny ,
    500 ml mleka

    Dodatkowo:
    5 łyżek marmolady miękkiej

    MASA KOKOSOWA

    1/2 szklanki cukru
    125 g margaryny
    100 g wiórków kokosowych

    Dodatkowo;
    2 galaretki trusk. plus 3 szklanki wody

    poncz:
    250 ml wody,
    1 saszetka herbaty ,
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik natalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY: Potrzebujemy dwóch biszkoptów jeden jasny drugi z kakao. Podane skłądniki są na jeden więc musimy czynność powtórzyć . Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier miksując na najniższych obrotach by białka nieopadły. Pod koniec dosypujemy mąke i proszek. Wylewamy na blaszkę 32x25 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Wyciągamy i odwracamy dnem do góry. Robimy drugi biszkopt z kakao. Powtarzamy czynności tj. przy jasnym tylko z mąką i proszkiem dodajemy również kakao. MASA BUDYNIOWA; Proszek karpatkowy mieszamy w połowie mleka. Wlewamy na gotującą się drugą połową i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z miękką margaryną.Rozpuszczamy galaretki w goracej wodzie , studzimy. Biszkopty przekrawamy na dwa blaty. Ze składników na poncz robimy go by skrapiać każdy blat biszkoptowy. SKŁADANIE TORTU; W blaszce, w której piekliśmy ciasto układamy jeden blat kakaowy. Smarujemy połową kremu budyniowego. Przykrywamy jasnym blatem ciasta. Smarujemy go reszta kremu. Gdy galaretka jest już dobrze stężała wylewamy ją na ten krem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przykrywamy galaretkę blatem kakaowym. Smarujemy go z wierzchu marmoladą i przykrywamy jasnym ciastem. MASA KOKOSOWA; Margarynę rozpuszczamy w rondelku ,dodajemy cukier i wiórka. Chwilę smażymy, wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować