Torcik z kaszą manną

4.99 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne ciasto na zimno w sam raz na upały.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 l mleka

    4 łyżki kaszy manny

    1 jajko

    1 szklanka cukru pudru

    1 kostka margaryny lub masła

    1 opakowanie biszkoptów

    1 galaretka pomarańczowa

    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mannę wsypać na gotujące się mleko i gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając 7-10 minut. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do wystudzonej kaszy manny dodajemy całe jajko. Do masy z masła i cukru pudru dodajemy porcjami kaszę manną, dokładnie ucieramy. Tortownicę o średnicy 21 wykładamy folią spożywczą. Następnie na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy masę z kaszy. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na stężałej masie, całość zalewamy tężejącą galaretką. Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Do ciasta można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować