Torcik na biszkopcie kisielowym z kremem budyniowo - cytrynowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort zrobiłam na niedzielny deser , znikał z talerzy w oka mgnieniu. Biszkopt na kisielach wiśniowych , do przełożenia dżem wiśniowy , krem budyniowo - cytrynowy i poncz aby tort nie był suchy . Delikatna dekoracja i gotowe. Prosto i smacznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3 kisiele wiśniowe - 38 g każdy
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    1 szklanka mąki pszennej
    3 szklanki mleka 3,2 %
    3/4 szklanki cukru
    sok z 1 cytryny
    350 g masła roślinnego
    2 łyżeczki aromatu cytrynowego
    Dodatkowo:
    1 szklanka zaparzonej herbaty
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    tortownica - 24 cm . średnicy , wyłożona papierem do pieczenia , a boki posmarowane masłem i osypane bułką tartą
    cukrowe ozdoby
    1 słoik dżemu wiśniowego - 270 g
    tarta czekolada - ok . 100 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Torcik na biszkopcie kisielowym z kremem budyniowo - cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik na biszkopcie kisielowym z kremem budyniowo - cytrynowym 1. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , żółtka , ubijam na puch. Do puszystej masy dodaję mąkę , kisiele , proszek do pieczenia , delikatnie mieszam . Masę przekładam do tortownicy , piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , przekrawam na trzy placki.
  • Torcik na biszkopcie kisielowym z kremem budyniowo - cytrynowym 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję pozostałe mleko zmiksowane z mąką i cukrem, gotuję budyń, studzę. Masło miksuję na puch, ciągle miksując dodaję porcjami budyń , sok z cytryny i aromat - aż krem stanie się puszysty i biały.
  • Torcik na biszkopcie kisielowym z kremem budyniowo - cytrynowym 3. Krążki biszkoptu nasączam herbatą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny . Na pierwszy krążek wykładam połowę dżemu i 1/3 kremu , krążek ciasta i pozostały dżem i 1/3 kremu , i ostatni krążek . Całość smaruje kremem , boki osypuję tartą czekoladą , a górę dekoruje kremem za pomocą rękawa cukierniczego oraz ozdobami cukrowymi . Tort wstawiam do lodówki . Po ok . dwóch godzinach , gotowy do podania .

Porady

Biszkopt piekę dzień przed składaniem tortu . Budyń na krem gotuję dzień przed składaniem tortu , nakrywam folią spożywczą . Składniki kremu muszą mieć taką samą temperaturę , inaczej krem może się zważyć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Budyń Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować