Torcik mascarpone z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Brzoskwinia, jeżyny, maliny listki mięty na serku mascarpone i czekoladowym spodzie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • około 300 g owoców (malin, jeżyn i brzoskwinia)
    kilka listków mięty
    50 g gorzkiej czekolady
    75 g czekolady mlecznej
    25 - 30 g płatków migdałowych
    40 g płatków kukurydzianych
    2 łyżeczki żelatyny
    150 g kremówki
    250 g serka mascarpone
    250 g serka Almette z jagodą i maliną
    6 łyżek cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik mascarpone z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód tortownicy lub formy o średnicy około 18-20 cm smarujemy tłuszczem.
  • 2. Czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy. Dodajemy płatki migdałowe i kukurydziane. Dokładnie mieszamy. Wykładamy dno formy. Mocno ugniatamy ręką. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny.
  • 3. Kremówkę ubijamy odstawiamy do lodówki. Mascarpone ucieramy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do masy serowej i razem mieszamy. Dodajemy kremówkę delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód. Wierzch ciasta obficie ozdabiamy owocami.
  • 4. Schładzamy przez 4 do 8 godzin w lodówce.

Porady

Na wierzch ciasta możemy dać ulubione sezonowe owoce. Zamiast serka almette możemy użyć naturalnego twarogu. Żeby owoce ładnie się błyszczały możemy je lekko posmarować rozpuszczoną galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować