Nieco pracochłonne ciasto, ze względu na wszystkie placki, które trzeba oddzielnie popiec. Od dzis jednak możemy cieszyc sie jego smakiem w prostszy sposób, przygotujmy go z ciasta lanego
2 godz.
Składniki:
3/4 szklanki cukru
kostka masła
4 duże jajka
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki
330 ml śmietany 18%
cukier puder- do smaku
dodatkowo: pomiksowane herbatniki do obsypania boków i wierzchu
Torcik marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy żółtka z cukrami na puch. Dodajemy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy . W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją stopniowo do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto pieczemy na papierze śniadaniowym na którym rysujemy okręgi wielkości tortownicy ok 24- 26 cm. Powinno nam z tej porcji ciasta wyjść 11-12 placków- na każdy okrąg dajemy ok 3 łyżek ciasta, dobrze rozsmarowujemy na równo. Każdy okrągły placek pieczemy po ok 5 minut. Papier odrywamy dopiero gdy będziemy przekładać ciasto.
* Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy śmietanę 18 i cukier . Na paterze układamy pierwszy placek, pomału odrywamy papier, smarujemy masą śmietanową, pomału odrywamy kolejny placek, znów smarujemy- postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie placki. Gotowy smarujemy z wierzchu i boków pozostała śmietaną. Obsypujemy pomiksowanymi herbatnikami. Możemy też porobić wzorki szablonami posypując kakao.
Komentarze