TORCIK MARCINEK

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Nieco pracochłonne ciasto, ze względu na wszystkie placki, które trzeba oddzielnie popiec. Od dzis jednak możemy cieszyc sie jego smakiem w prostszy sposób, przygotujmy go z ciasta lanego

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    kostka masła
    4 duże jajka
    3/4 szklanki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    masa:
    2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki
    330 ml śmietany 18%
    cukier puder- do smaku
    dodatkowo: pomiksowane herbatniki do obsypania boków i wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery

Torcik marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy żółtka z cukrami na puch. Dodajemy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem miksujemy . W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją stopniowo do ciasta, mieszając łyżką. Ciasto pieczemy na papierze śniadaniowym na którym rysujemy okręgi wielkości tortownicy ok 24- 26 cm. Powinno nam z tej porcji ciasta wyjść 11-12 placków- na każdy okrąg dajemy ok 3 łyżek ciasta, dobrze rozsmarowujemy na równo. Każdy okrągły placek pieczemy po ok 5 minut. Papier odrywamy dopiero gdy będziemy przekładać ciasto.
    * Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy śmietanę 18 i cukier . Na paterze układamy pierwszy placek, pomału odrywamy papier, smarujemy masą śmietanową, pomału odrywamy kolejny placek, znów smarujemy- postępujemy tak aż wyczerpiemy wszystkie placki. Gotowy smarujemy z wierzchu i boków pozostała śmietaną. Obsypujemy pomiksowanymi herbatnikami. Możemy też porobić wzorki szablonami posypując kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować