Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na drugą wersję marchewkowego tortu. Tym razem przekładanego delikatną pianką truskawkową, ze świeżymi owocami na wierzchu. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który rozpieści nasze kubki smakowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO MARCHEWKOWE
    - 400 g startej marchewki
    - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka oleju
    - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - szczypta soli

    PIANKA TRUSKAWKOWA
    - 150 g śmietanki kremówki 30 %
    - 150 g serka mascarpone
    - 300 g świeżych truskawek
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 5 łyżek cukru pudru
    - ziarenka wanilii lub aromat

    KREM DO POKRYCIA TORTU
    - 150 g śmietanki kremówki 30 %
    - 150 g serka mascarpone
    - 2,5 łyżki cukru pudru
    - 1 płaska łyżeczka żelatyny
    - ziarenka wanilii lub aromat

    DODATKI
    - truskawki
    - borówki
    - wiórki kokosowe
    - słupki migdałowe
    - listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort truskawkowy

Torcik marchewkowy z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MARCHEWKOWE. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części.
  • 2. TRUSKAWKOWA PIANKA. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia. Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**. Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.

    * Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.
    ** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.
  • 3. DEKORACJA. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty i słupkami migdałowymi. Torcik dobrze schładzamy w lodówce.

Porady

Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować