Torcik Marchewkowy Z Orzechami, Kremem Budyniowym I Polewą Krówkową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe ciasto, w dodatku piekłam je w piekarniku gazowym...oczywiście wyszedł olbrzymi zakalec.
Tym razem ciasto wyrosło pięknie i bosko smakowało. Już szykuje się na kolejne marchewkowe, bardziej wilgotne i ciężkie, mam nadzieje że też się uda, a tym czasem zapraszam na ten pyszny torcik w polewie korówkowej ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm


    Ciasto marchewkowe:

    3 jajka kl. L
    1/2 szkl cukru brązowego
    szklanka startej marchwi na średnich oczkach (szkl o pojemności 250 ml)
    3-4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 łyżki oleju
    2-3 szczypty cynamonu
    2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć)
    kilka kropel esencji waniliowej
    Krem budyniowy:
    1 budyń waniliowy bez cukru
    300 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    Polewa korówkowa:
    6 łyżek wody
    4 łyżki cukru brązowego
    3 łyżki masła
    3 łyżki śmietanki 30-36 %

    Dodatkowo:
    grubo siekane orzechy na wierzch
    1/2 słoika dżemu morelowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Torcik marchewkowy z orzechami, kremem budyniowym i polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !



    Ciasto

    1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy oraz przyprawy. Podczas mieszania dodajemy także olej.
    2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
    Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
    Następnie studzimy ciasto.
    3. Po wystudzaniu przekrawamy tort na trzy blaty.
  • 2. Krem

    4. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy jak zwykły budyń, tylko gęściejszy. Po zdjęciu z ognia budyniu, dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do rozpuszczenia się go. Przykrywamy folią i odstawiamy do prawie całkowitego ostudzenia (możemy garnek wstawić do zatkanego zlewu z lodowata wodą)
    Gotowy jeszcze lekko ciepły krem przed wyłożeniem na blaty miksujemy aby lepiej się wykładał
  • 3. Złożenie

    5. Blaty tortu smarujemy dżemem morelowym, następnie wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem i znów dżem i krem, przykrywamy ostatnim blatem.
  • 4. Polewa


    6. Wodę wraz z cukrem umieszczamy w rondelku z grubszym dnem i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy masło i zagotowujemy całość. Następnie gotujemy przez 10-15 minut aż polewa zacznie gęstnieć. Kiedy to nastąpi, dodajemy śmietankę i zdejmuje z ognia, odstawiamy aby jeszcze bardziej zgęstła.


    Gęstniejącą polewą, polewamy/rozsmarowujemy na torcie i obsypujemy orzechami, następnie schładzamy w lodówce. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować