Torcik malinowy

0 (0 ocen)

Torcik biszkoptowy z malinami i serkiem homogenizowanym i bitą śmietaną. Jest słodko - winny. Idealny na ciepłe dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    ok. 2,5 łyżki żelatyny
    starta skórka z połowy cytryny
    łyżka soku z cytryny

    250 g dżemu z czarnej porzeczki
    250 -300 g śmietanki 36 % tortowej
    4 łyżki cukru pudru
    300 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty

Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Na końcu porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wylać na średnią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Serek homogenizowany przełożyć do miski, dodać skórkę i sok z cytryny. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 3/4 szklanki wody), kiedy napęcznieje rozpuścić i przestudzoną wlewać małym strumieniem do masy serowej, miksując składniki.
  • 3. Spód biszkoptowy posmarować dżemem, kolejno wyłożyć masę serową, dodać połowę malin, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Włożyć na parę minut do lodówki do pełnego stężenia.
  • 4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Bitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić resztą malin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować